Celebs

De fotografe die even beroemd is als de sterren

De fotografe die even beroemd is als de sterren
Met haar bestudeerde naaktfoto van Scarlett Johansson en Keira Knightley voor de cover van de jongste Vanity Fair doet huisfotografe Annie Leibovitz (56) nog maar eens van zich spreken. ,,In het werk van Leibovitz spelen twee soorten beroemdheid: de celebrity's die ze portretteert en haar eigen bekendheid'', zegt Willis Hartzhorn van het prestigieuze International Centre of Photography

Leibovitz maakte in de jaren 70 naam met foto's van muzikanten voor het maandblad Rolling Stone. In de jaren 80 verkaste ze naar Vanity Fair. Ook voor dat blad haalde ze talloze beroemdheden voor de lens. Tot haar bekendste werken behoren de naaktfoto van John Lennon en Yoko Ono - genomen vlak voor Lennons dood - en van een zwangere Demi Moore.

Hollywoodsterren staan te springen om zich door Leibovitz op de gevoelige plaat vast te laten leggen. Ze zijn meestal zo onder de indruk, dat ze hun ego helemaal vergeten en braafjes doen wat de fotografe hen opdraagt. Haar nauwkeurig uitgelichte foto's zijn zorgvuldig opgebouwd rond ideeën die volgens haar overeenstemmen met het imago van de geportretteerde.

Hoe graag Leibovitz ook achter de camera staat, zelf is ze een moeilijk te fotograferen tante. Nochtans prikkelt het privé-leven van de bekende en navenant dure topfotografe de verbeelding. Zo doen hardnekkige geruchten de ronde dat Leibovitz een lesbische relatie had met de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag. Sontag, over wie Leibovitz altijd sprak als 'mijn goede vriendin', stierf in 2004 aan kanker.

Bovendien beviel Leibovitz op 52-jarige leeftijd van een dochtertje. Na de bevalling werd er lustig gespeculeerd over de vader van het kind. Velen meenden te weten dat David Rieff, zoon van Sontag, spermadonor was geweest. Later verklaarde moeder Leibovitz echter dat het een anonieme spermadonor betrof, wat haar niet bepaald in dank werd afgenomen door haar mediaschuwe dochter... (LOV)

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees