Misbruik in instellingen

In Ierland werden zeker 7.000 gevallen van kindermisbruik vastgesteld in katholieke instellingen van de jaren '40 tot in de jaren '80. De kinderen werden seksueel misbruikt en uitgebuit door onbetaalde arbeid. De Ierse kerk betaalde in 2002 127 miljoen euro schadevergoeding aan de slachtoffers.

In de Portugese katholieke Casa Pia -weeshuizen wordt in 2003 een pedofielennetwerk opgerold dat jarenlang 128 kinderen heeft misbruikt. In het netwerk blijken onder anderen een populaire tv-presentator, een socialistische minister, een ambassadeur en een hoge ambtenaar te zitten.

In Groot-Brittannië is de politie een onderzoek begonnen naar pedofilie en mishandeling in meer dan 200 opvangtehuizen voor geplaatste tieners in Engeland en Wales. De politie vreest dat er zeker 11.000 slachtoffers zijn. Directeurs hielden pyjamaparty's en verkrachtten kinderen. Andere kinderen werden vernederd of met de zweep geslagen.

In 2002 komt aan het licht dat in verschillende Nederlandse dovenscholen enkele tientallen kinderen het slachtoffer werden van seksueel misbruik door andere kinderen of door medewerkers.

In Amerika wankelt vanaf de jaren negentig de katholieke kerk als duizenden slachtoffers van kindermisbruik klacht indienen tegen tientallen pedofiele priesters. De oversten van de priesters namen de daders in bescherming: ze gaven de priesters gewoon een nieuwe post elders in het land, waar ze opnieuw konden toeslaan. In een weeshuis in de deelstaat Kentucky blijken zelfs nonnen kinderen te hebben misbruikt.

Corrigeer

NIEUWS