Jean-Marie Le Pen verhit de gemoederen

GENT - De Franse extreem-rechtse politicus Jean-Marie Le Pen komt vanavond niet naar de Aula Academica in de Voldersstraat. Waar het colloquium wel zal plaatsvinden, wil het organiserende Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) ,,om veiligheidsredenen'' niet zeggen. Uit betrouwbare bronnen vernamen wij echter dat Le Pen zal afzakken naar het dienstencentrum in Gentbrugge.

Het getouwtrek rond de leider van het Front National blijft voortduren. De oud-studentenclub van het KVHV wilde de lezing van Jean-Marie Le Pen over de Europese grondwet laten plaatsvinden in de Aula van de Universiteit Gent. Het had daarover zelfs een contract afgesloten met de Universiteit zonder de naam van de spreker bekend te maken.

Toen de spreker Jean-Marie Le Pen bleek te zijn, krabbelde de universiteit terug. ,,Wij zijn voorstander van de vrije meningsuiting, maar er moet wel tegenspraak mogelijk zijn'', argumenteert rector Paul Van Cauwenberge. ,,Extreem-rechts of extreem-links kunnen in universitaire gebouwen op voorwaarde dat zij met andere mensen in een panel zitten. Pure propaganda willen wij niet.''

De universiteit stelde het KVHV voor een andere locatie op te zoeken. De oud-studenten schermden met hun contract en wilden aanvankelijk van geen wijken weten. Zij dreigden er zelfs mee om naar de Raad van State te stappen. Gisteren waren zij minder fel.

,,Wij begrijpen de bekommernis van de universiteit en zijn tot een billijke oplossing gekomen'', zegt Tom Vandendriessche van het KVHV. ,,Wij verzamelen woensdag om 20 uur nog altijd aan de aula en zullen vandaar naar een andere locatie trekken. Omdat linkse manifestanten gedreigd hebben om ons colloquium te verstoren, geven wij de plaats niet vrij.''

Uit betrouwbare bronnen vernamen wij gisteren dat Jean-Marie Le Pen zijn toespraak zal houden in het dienstencentrum in Gentbrugge. Animo, de jongerenafdeling van SP.A, heeft al aangekondigd dat het actie zal voeren. (DIH)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio