Schotense priester werd na kindermisbruik schooldirecteur in Peru

Bisdom Antwerpen heropent pedofiliedossier

Bisdom Antwerpen heropent pedofiliedossier

Johan Bonny. Foto: Pol De Wilde

ANTWERPEN - Het bisdom Antwerpen heropent het dossier van een Schotense priester die in 1982 enkele jongeren misbruikte, waarna een schadevergoeding van meer dan 100.000 euro volgde. 'We willen zeker zijn dat alle nodige stappen zijn gezet', klinkt het. Werner Rommers en Pieter Huyberechts

Het dossier tegen hulppriester Jef V.D.O, jarenlang de proost van Chiro Vlaanderen, gaat terug tot in 1982, wanneer hij een 16-jarige tiener uit Schoten bij Antwerpen misbruikt. In totaal zou de man drie slachtoffers hebben gemaakt. In 2001 stapt een slachtoffer naar de Antwerpse bisschop, waarna de Interdiocesane Commissie tegen Seksueel Misbruik in de Parochiale Sfeer (ICSM) het dossier bestudeert.

Die stelde in 2006 in een eindrapport een schadevergoeding van 106.845 vast voor het slachtoffer, een bedrag dat ook betaald werd door het Antwerpse bisdom, dat toen nog geleid werd door bisschop Paul Van den Berghe. Als het slachtoffer vervolgens van de toenmalige bisschop wil weten of de man ook 'gestopt' is met zijn pedofiele praktijken, wordt hij door Van den Berghe afgewimpeld met een brief waarin staat dat van het slachtoffer een zekere 'dankbaarheid' wordt verwacht.

Peru

Zo bizar is die vraag anders niet. Want de geestelijke is ondertussen naar een afgelegen regio in Peru verhuisd, waar hij jarenlang directeur is van een technische school. Wanneer de ICSM dat te weten komt, stuurt ze een brief naar de Peruviaanse bisschoppen met de vraag om enig toezicht uit te oefenen over de Belgische priester. Er komt geen antwoord.

De nieuwe Antwerpse bisschop Johan Bonny wil nu laten uitzoeken of in dit dossier alle nodige stappen zijn gezet. 'We vragen de commissie, onder leiding van Peter Adriaenssens, om het betreffende dossier kritisch te bekijken en ons daarna te adviseren.'

Verschillende organisaties die de man zijn opbouwwerk steunden, toonden zich gisteren zwaar aangeslagen door het verleden van priester Jef. V.D.O. 'Wij wisten van niks. Het lijkt mij zeer twijfelachtig dat we zijn project nog langer financieel zullen steunen', aldus de burgemeester van Merksplas Frank Wilryckx (Open VLD).

De man werkte ook samen via Broederlijk Delen. Daar luidde het gisteren dat hij volgens hun informatie niet langer directeur is van de betrokken school. De pastoor lijkt ondertussen van de aardbodem verdwenen. Onder andere Broederlijk Delen probeerde de man gisteren te bereiken maar ving heel de dag bot.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees