Nieuwe editie van culinaire gids wordt uit rekken gehaald na beschamende uitschuiver

Blunder gooit reputatie van Michelin te grabbel

Blunder gooit reputatie van Michelin te grabbel

Foto: © Wouter Van Vooren

Michelin spaart kosten noch moeite om haar reputatie te redden. De directie van Michelin in Frankrijk besliste woensdagnacht alle vijftigduizend exemplaren van haar nieuwe gids in de Benelux uit de verkoop te halen. De drastische maatregel komt er nadat bekend raakte dat er geknoeid is bij het uitreiken van quoteringen. Alles draait om de twee ,,vorkjes'' die het restaurant Ostend Queen in de nieuwe Michelin kreeg.

,,Vlaams spookrestaurant brengt Michelin in verlegenheid.'' De Franse kranten liegen er niet om. Ze berichtten gisteren uitvoerig over de beslissing van de Michelin-top om de Benelux-editie van de gids onmiddellijk van de markt te halen. Het is dan ook de eerste keer in de 101 jaar oude geschiedenis van de gids dat zoiets gebeurt. ,,De beslissing is genomen omdat er een fout is geslopen in het toekennen van een vermelding aan een restaurant'', zegt Michelin.

Alles draait om de quotering van Ostend Queen, het gloednieuwe restaurant van het Casino Kursaal in Oostende. In de jongste Michelin krijgt de tent een ,,Bib Gourmand''-vermelding (lekkere en betaalbare menu's) en twee ,,vorkjes'' (aangenaam decor). Geen vuiltje aan de lucht zou je denken, ware het niet dat Ostend Queen haar deuren pas opende op 8 januari toen de Michelin al van de persen rolde. De inspecteurs kunnen het restaurant dus nooit bezocht hebben.

,,Niet onze manier van werken''

Ostend Queen is het restaurant van Fernand David en Pierre Wynants, de chef achter de Comme Chez Soi. ,,Ik vermoed dat de mensen van Michelin zich hebben laten leiden door de naam van Wynants om de vermelding voorbarig toe te kennen'', zegt culinair journalist Marc Declercq. ,,Dat is een uitschuiver. Wynants of niet, je kan een zaak en zijn keuken niet beoordelen nog voor je er gegeten hebt. Het is net de sterkte van een gerespecteerde gids als Michelin dat het alle restaurants over dezelfde kam scheert. Dat ze in het geval van de Ostend Queen op de feiten vooruitlopen, is fout.''

Michelin geeft de blunder toe. ,,Het was een beslissing van onze lokale Belgische ploeg om de vermelding toe te kennen'', zegt Michelins commercieel directeur Charles Van de Perre. ,,Dat gebeurde na een gesprek met de mensen van Ostend Queen, op basis van het menu, van het dossier dat we van het restaurant hadden en van het vertrouwen in de heer Wynants. Ik geef toe: dat is niet de manier van werken van Michelin.''

De fout ligt dus bij Paul Van Craenenbroeck, Michelins oud-hoofdredacteur in de Benelux die enkele dagen geleden op brugpensioen ging? ,,Het is niet onze gewoonte om medewerkers te beschuldigen'', zegt Van de Perre droogjes. Hij wil ook niet reageren op het gerucht dat de oud-hoofdredacteur, uit onvrede met zijn vervroegde pensioen, zélf de pers tipte over de uitschuiver in de nieuwe Michelin. Van Craenenbroeck was niet bereikbaar.

Vriendjespolitiek

De beslissing van Michelin om de gidsen uit de verkoop te halen is woensdagnacht genomen door de hoogste bonzen in het hoofdkwartier in Clermont-Ferrand. Vijftig- tot zestigduizend exemplaren moeten de komende dagen uit de rekken gehaald worden. De hele operatie kost minstens 100.000 euro. ,,Met de maatregel willen we de buitenwereld duidelijk maken dat voor Michelin eerlijkheid boven alles staat. De terugname is een dure maatregel, maar op kwaliteit en op geloofwaardigheid staat geen prijs'', zegt Van de Perre. Hij verwacht dat de verbeterde uitgave binnen twee maanden opnieuw in de winkel ligt.

Het is niet de eerste keer dat Michelin in opspraak komt. Vorig jaar nog deed de Franse ex-inspecteur Pascal Rémy een boekje open over de vriendjespolitiek van Michelin. Sommige restaurants zouden onaantastbaar zijn, anderen werden bewust over het hoofd gezien, klaagde Rémy in zijn boek aan. De directie van Michelin deed de beschuldigingen toen af als rancuneuze roddels van een ex-werknemer. De storm waaide vanzelf over. In vergelijking met andere gastronomische gidsen als de GaultMillau en de Lemaire gold de Michelin nog altijd als onkreukbaar.

Culinair expert Marc Declercq gelooft niet dat het nieuwe schandaaltje rond de Ostend Queen daar iets aan zal veranderen. ,,Of dit voorval de reputatie van de gids kan kelderen? Nee, daarvoor is de Michelin een te gerenommeerd instituut.''

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees