Jeugdbewegingen vieren einde samenscholingsverbod

TESSENDERLO - Verscheidene jongerenbewegingen vieren morgen zondag in Tessenderlo het einde van het samenscholingsverbod in de gemeente. Pikant detail: ook Animo, de socialistische jongerenbeweging, doet mee. Burgemeester Jan Verheyden is een SP.A'er.

,,Eind september legde de burgemeester een samenscholingsverbod op aan jongeren voor een periode van veertien dagen'', zegt Joris Billen namens Jong CD&V. Billen is ook organisator van het Moulin Rouge-festival. ,,Van 19 uur tot 8 uur mochten zij niet samenkomen op bepaalde plaatsen.''

,,De jongste jaren is de drang om jongeren op een pedagogisch verantwoorde manier bezig te houden sterk toegenomen: van de school via de sportclub naar het jeugdhuis en dan naar bed. Jongeren horen niet doelloos rond te slenteren op straat. Zij die dat toch doen, worden afgeschilderd als leeglopers, nietsnutten, vandalen. Nochtans is rondhangende jeugd, die samen lol maakt, nieuwtjes uitwisselt, elkaar het hof maakt, een verhaal van alle tijden'', argumenteert Billen.

Meteen een klacht

,,Toegegeven, ronkende brommers en auto's, lege blikjes en luid gepraat, kunnen knap irritant zijn. Alleen jammer dat meteen klacht wordt ingediend bij de politie. Eén avondlijke bankbabbel had het probleem kunnen oplossen. De burgemeester denkt blijkbaar dat communicatie een modeverschijnsel is.''

Voor Animo, Jong CD&V en andere jeugdverenigingen is een samenscholingsverbod het slechtste signaal dat een lokale overheid kan geven. Samen pleiten ze voor een jeugdvriendelijk gemeentebeleid waar het jongerenrecht op rondhangen en duidelijke communicatie worden aangemoedigd.

De viering van het einde van het samenscholingsverbod heeft zondagvoormiddag plaats aan Jeugdcafé Bizar in de Stationsstraat 45 vanaf 10.45 uur. De jongeren delen een flyer uit met tips voor het beleid voor een vlotte communicatie. (PBVM)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio