Opvoeder krijgt twee jaar cel en mag niet meer met kinderen werken

HASSELT/HOUTHALEN-HELCHTEREN - De Hasseltse correctionele rechtbank heeft een 51-jarige opvoeder uit Dilsen-Stokkem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden met uitstel wegens seksueel misbruik in een instelling in Houthalen-Helchteren waar de man werkte.

Slachtoffer was een meisje van 14 jaar dat in de instelling verbleef. Met een trauma belandde ze in de instelling en daar werd ze misbruikt door de man, die ze als een vaderfiguur zag.

Naast de celstraf is de opvoeder voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Daarnaast mag hij gedurende vijftien jaar niet meer werken in een instelling met minderjarigen, niet actief zijn in verenigingen met minderjarigen en geen activiteiten met kinderen organiseren.

De feiten speelden zich af tussen 9 mei en 16 augustus 2004. De man ontkende eerst de feiten maar bekende later toch.

Hij kuste het meisje vaak, betastte haar en verkrachtte haar. Hij nam foto's van haar. Soms nam hij haar ook mee in de bossen, waar hij zich aan haar vergreep. Hij gaf haar geld om iets te drinken en verbood haar tegen iemand iets te zeggen.

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten omdat hij misbruik maakte van de kwetsbare positie van het slachtoffer. Het vertrouwen van een onschuldig meisje werd geschonden. De vader kreeg 1 euro schadevergoeding toegewezen. Aan het meisje moet hij 5.000 euro voorwaardelijk betalen.

Daarnaast heeft de rechtbank een geneesheer-psychiater aangesteld om het slachtoffer te onderzoeken. Daarvoor worden de debatten in april 2006 heropend.

(PMM)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio