Onteigeningen voor veiliger verkeer

Voortuintjes sneuvelen voor fietspaden

Voortuintjes sneuvelen voor fietspaden

Linda Roelens en haar buurman Gabriël Valcke tonen hun voortuin die wordt onteigend voor de aanleg van het fietspad langs de Wingensesteenweg in Zwevezele. Foto: © FM

WINGENE - Er wordt een fietspad aangelegd langs de gewestweg N370 tussen Wingene en Hille en in de Beernemstraat. Een goede zaak voor de fietsers maar voor de realisatie van het fietspad zijn onteigeningen nodig. Dat zorgt voor ongenoegen.

De aanleg van fietspaden in Vlaanderen is strikt gereglementeerd. Langs de gewestweg N370 worden voortuintjes onteigend en sneuvelen parkeerplaatsen. Dat zet kwaad bloed bij de omwonenden. Er werd een infovergadering georganiseerd.

De werkzaamheden kunnen pas aanvangen als onteigeningen en aanbesteding in orde zijn. De uitvoering gebeurt in fasen.

Geen enkele woning wordt voor de werken onteigend. Bij sommige woningen, nabij de Hille, verliezen de bewoners hun voortuin en komen met hun neus op het fietspad te zitten.

,,We staan voor een voldongen feit. We hebben de indruk dat alles al beslist is. Waarom wordt dan nog een vergadering georganiseerd? Er worden hier dure voetpaden aangelegd waar geen mens zal op lopen'', meent een ontredderde mevrouw uit nummer 22.

,,We willen de situatie nog eens bekijken en op een rustige manier overleggen'', beloofde de burgemeester.

Mark Pissens, hoofd van Administratie Wegen en Verkeer voor de gewestwegen, gaat nog ter plaatse om de mogelijkheden te onderzoeken.

Er komt nog een tweede infovergadering als de plannen concreter zijn.

De aangelanden kunnen op het gemeentehuis een plan krijgen van de onteigening.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio