Burgemeester Durant stelt inwoners gerust

,,Geen zigeuners op kampeerterrein''

NINOVE - ,,Zigeuners krijgen geen staanplaats op de terreinen van het nieuwe recreatiegebied aan de Dender''. Daarmee drukt burgemeester Luc Durant de geruchten de kop in. ,,Wat bepaalde politici ook mogen rondstrooien, het parkeerterrein wordt afgesloten, is betalend én uitsluitend bedoeld voor toeristen''.

Toen het plan om de site aan de Dender toeristisch uit te bouwen op de gemeenteraad voorlag, was het Vlaams Belang niet enthousiast. Vooral het feit dat er parkeerplaatsen zouden komen voor kampeerwagens, zinde de partij niet. Dat zou enkel een aantrekkingspool worden voor zigeuners.

Burgemeester Luc Durant weerlegde dat toen al in de raad maar nu hij ook door ongeruste bewoners wordt aangesproken, wil hij voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen. ,,Het ligt absoluut niet in de bedoeling dat zigeuners zich komen installeren in dat nieuwe recreatiegebied, wel integendeel'', zegt hij. ,,Eerst en vooral zal er maar in een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen voor kampeerwagens worden voorzien. Bovendien wordt dat kampeerterrein ook afgesloten én zal het betalend zijn. Niet iedereen zal er dus zomaar op kunnen. Wie er gebruik van wil maken, zal eerst via de toeristische dienst moeten passeren en moeten betalen om op het terrein te kunnen kamperen. Zigeuners zullen er niet worden toegelaten. Sinds er de laatste keer van mijn goedheid misbruik werd gemaakt, bied ik die mensen geen staanplaats meer aan in onze stad'', zegt Durant.

,,Vorig jaar verleende ik uit humanitaire overwegingen enkele woonwagenbewoners de toestemming om aan het Dokter Hemerijckplein te staan maar in een mum van tijd haalden ze er al hun compagnons bij en stond het plein vol. Er waren te veel woonwagen en waren hygiënische problemen door het gebrek aan sanitair. Handelaars klaagden over winkeldiefstal of pogingen daartoe.''

,,Ik heb de woonwagenbewoners toen duidelijk gemaakt dat deze gang van zaken niet door de beugel kon en dat ze niet langer welkom waren in onze stad. Sindsdien hebben we een politiereglement laten opstellen dat verbiedt om langer dan 24 uur geparkeerd te staan op het openbaar domein. Dat we de zigeuners terug naar Ninove zouden halen, is dus onzin. Ik betreur het dat bepaalde politici zo'n leugens rondstrooien en de mensen ongerust maken. De site aan de Dender waar het nieuw toerismekantoor komt, willen we gewoon aantrekkelijker maken door er lichte recreatie te organiseren''.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio