Bart Simpson haat België, maar is verzot op Kuifje

Kuifje heeft er een fan bij. En wat voor een. In het nieuwe seizoen van 'The Simpsons' uit zoon Bart zich als een fervent lezer van de strips. 'Een hele eer', klinkt het bij Studio Hergé. Toch is er een minpuntje: Bart Simpson háát België.

In de VS lopen al enkele weken de nieuwste afleveringen van The Simpsons . De langstlopende animatiereeks ter wereld heeft miljoenen fans. Zij waren er in de aflevering In the name of the grandfather getuige van hoe Bart zich outte als een fan van Kuifje én als een Belgiëhater.

Te zien is hoe de familie op reis in Europa onder de indruk is van de schoonheid van Ierland. Een pak mooier alleszins dan België, vindt Bart Simpson. ' In your face, Belgium ', zegt hij spottend. Zijn moeder Marge begrijpt hem niet: 'Als je België zo enorm haat, dan pak ik misschien best je Kuifje-albums af.' Bart kijkt verschrikt op en klampt zich vast aan zijn exemplaar van De krab met de gulden scharen .

Een kort fragment, maar eentje dat gezien werd door miljoenen Amerikanen. Gouden publiciteit dus voor Kuifje. Geen wonder dat ze blij zijn bij Studio Hergé. Woordvoerder Marcel Wilmet vindt het een grote eer dat Kuifje de reeks haalt. ' The Simpsons is de meest legendarische animatiereeks ter wereld. Dat Kuifje daar deel van mag uitmaken, is gewoon fantastisch.'

Bart Simpson is een populaire televisiefiguur, toch bekijkt Studio Hergé het niet als gratis reclame. 'Het is gewoon een heel grote reeks waar de meeste Amerikanen naar kijken. Misschien dat er kijkers na het bekijken van de aflevering zich gaan afvragen wie die Kuifje nu juist is. Het is gewoon bijzonder leuk. Als je verschijnt in een aflevering van The Simpsons dan beteken je toch iets op het internationale toneel', zegt Wilmet. Kuifje treedt met zijn verschijning in The Simpsons in de voetsporen van heel wat beroemdheden. Mick Jagger, Elton John, Helen Hunt en Christina Applegate... het zijn maar enkele van de sterren die meespeelden in de animatiereeks.

Bart mag dan wel een fan zijn van Kuifje, wat moeten we denken van zijn hekel aan België? 'Nee, dit betekent absoluut niet dat de scenaristen van The Simpsons anti-Belgisch zijn', zegt Vlaams striptekenaar Erwin Van Pottelberge, die twee jaar meewerkte aan The Simpsons . 'Het programma neemt gewoon alles op de korrel. Of Bart zich nu positief of negatief uitlaat over een land maakt niet zoveel uit. België komt op de wereldkaart en dat is belangrijk. Ik ben alleszins blij dat Kuifje tot in Amerika doorsijpelt. Dit opent deuren, want België is nog steeds een grote exporteur van tekenfilms.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees