Slotakkoord laat op zich wachten

Obama ontgoochelt de wereld

Obama ontgoochelt de wereld

Met zijn speech voor de plenaire vergadering kon president Barack Obama de meubelen niet redden. afp Foto: © AFP

NVT - Op de laatste dag van de klimaattop in Kopenhagen kwam het tot een diplomatiek incident tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese premier Wen Jiabao. Op een zo goed als zeker teleurstellend slotakkoord was het gisteravond laat nog steeds wachten. Werner Rommers

Er werd vrijdag met groot ongeduld naar Obama uitgekeken, in de hoop dat hij de zwaar slabakkende onderhandelingen weer vlot zou trekken. Maar gisteravond laat was dat nog steeds niet gelukt, onder andere als gevolg van een incident met de Chinese premier.

De Chinezen hebben het bijzonder moeilijk met de voorgestelde internationale controleorganisatie die de reductie van CO{-2}-gassen per land moet opvolgen. China wil blijkbaar niet al te veel pottenkijkers. Toen Obama in zijn speech een opmerking over die houding maakte, zou premier Wen Jiabao de top hebben verlaten. Vervolgens stuurde hij alleen lagere diplomaten naar de tweede geplande ontmoeting met Obama.

Uiteindelijk ontmoetten de twee elkaar 's avonds opnieuw, in de hoop toch nog tot een akkoord te komen. Al is het ondertussen voor iedereen duidelijk dat het resultaat teleurstellend zal zijn.

Geen exacte cijfers

Obama probeerde tijdens zijn speech de meubelen te redden door het akkoord als een 'betekenisvolle stap vooruit' te omschrijven. Die stap vooruit vonden ze in het Belgische kamp zelfs met de beste wil ter wereld niet terug. Onze onderhandelaars lieten vrijdagavond bij monde van premier Yves Leterme (CD&V) weten dat ze nog liever geen akkoord hebben dan het slechte akkoord dat gisteravond voorlag. 'Er worden zelf geen exacte cijfers genoemd voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen', zuchtte Leterme. Een boze klimaatminister Paul Magnette (PS) opperde gisteren het idee om een CO{-2}-taks tegen China te overwegen, als dat land blijft dwarsliggen. Ook de Franse president Nicolas Sarkozy sprak die optie uit.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees