Festival ,,Moving Magic'' brengt animatiefilms van eigen bodem

Limburger vangt lintworm

Limburger vangt lintworm

Roel Grevendonck leert, in zijn film, hoe je lintwormen vangt. Foto: © FOTO RR

LOMMEL - Nog tot 7november loopt in het Lommelse Cultuurcentrum De Adelberg het animatiefilmproject Moving Magic, een samenwerking van de De Adelberg en het Nederlands Instituut voor Animatiefilm. Naast een tentoonstelling, lezingen en een animatieworkshop voor kinderen volgen er vertoningen van onder meer plaatselijk talent. Roel Grevendonck bestudeert de lintworm.

Moving Magic loopt al sinds 25 september in de Adelberg. Het Nederlandse filmproject, is in Lommel voor het eerst in België te zien en spitst zich toe op de manier waarop de animatiefilmers beweging creëren. De organisatie brengt de theorie in de praktijk met een workshop waarin kinderen zelf drie seconden film voor hun rekening nemen. Dat wordt een eigen korte animatiefilm. Ook besteedt Moving Magic drie dinsdagavonden lang aandacht aan het werk van internationaal gerenommeerde en vaak onderscheiden filmmakers.

Maar de openingsfilm was van Limburgse makelij. The Insider van de Lommelse animatiecineast Roel Grevendonck. Die brengt het verhaal van een man die ontdekt dat een lintworm in zijn lichaam huist en hij schetst zijn moeilijkheden om de parasiet te verdrijven. Grevendonck studeerde afgelopen zomer af aan de Media en Design Academie van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) in Genk en krijgt met Moving Magic zijn vuurdoop voor het grote publiek.

Hoewel ,,The Insider'' slechts drie minuten duurt, werkte de Grevendonck bijna zes maanden aan zijn afstudeerproject. ,,Bij grotere producties heeft elke medewerker zijn eigen specialiteit en neemt iedereen een segment van de film onder handen. Ik heb daarentegen bijna alles zelf gedaan'', zegt hij.

Ons land telt vier hogescholen die de opleiding Animatie in hun studiepakket aanbieden. ,,Daarvan heeft de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent waarschijnlijk de beste reputatie'', aldus Grevendonck. Toch heeft de Media en Design volgens hem verschillende troeven voor de aankomende filmmakers.

,,Het grote voordeel van de KHLim-opleiding is dat we erg toegepast werken en dat de school een hoge werkdruk op zijn studenten legt. Bovendien is het de enige hogeschool die een degelijke computeranimatieopleiding heeft'', zegt hij.

Momenteel zoekt Grevendonck nog een beetje zijn weg in de wereld van de animatiefilm en werkt hij als freelance filmmaker aan een opdracht. Als die af is, wil hij een portfolio samenstellen en zijn diensten aanbieden bij verschillende animatiestudio's.

,,In deze sector vind je het meeste werk in het reclamewezen en bij ontwerpers van computerspellen. Toch is het ook mijn droom om ooit bij een grote animatiestudio aan de slag te gaan'', zegt hij.

Moving Magic, tot 7 november in CC De Adelberg, Lommel. Animatiefilmvertoningen, dinsdag 19 en 26 oktober, om 19u45. Info en reservaties: 011-55.35.11 www.ccdeadelberg.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio