Studenten ontwikkelen superzuinige wagen

1.500 kilometer rijden met 1 liter diesel

1.500 kilometer rijden met 1 liter diesel
OUDENAARDE/ MERELBEKE - In deze periode van hoge benzine- en dieselprijzen dromen wij allemaal wel eens van een superzuinige auto. Drie laatstejaars uit de Hogeschool Gent sleutelen aan een auto waarmee zij volgend jaar het record, dat op 1.500 kilometer met één liter diesel staat, hopen te breken. De drie kandidaten Technisch Ingenieur proberen via allerlei innovaties hun doel te bereiken.

Jelle Leenknegt uit Oudenaarde, Joachim Naessens uit Merelbeke en Kenneth Van Gheluwe uit Drongen (alledrie 21 jaar) bouwen aan de zuinigste auto van België. De drie stapten in het Energyteam , onder leiding van Bruno Vermeersch, en doen een gooi naar het Belgisch record dat op 1.500 kilometer per liter diesel staat. De beste teamprestatie staat voorlopig op 702 kilometer met één liter diesel.

Met het Energyteam nemen de studenten deel aan de Shell Eco Marathon , die in verschillende Europese landen plaatsvindt. Daar wordt het verbruik van hun wagen officieel vastgelegd.

,,Wij zijn dit jaar heel vroeg beginnen sleutelen aan de wagen'', zeggen Jelle, Joachim en Kenneth. ,,Dit ligt trouwens in het verlengde van onze hobby's.'' Jelle: rally en automechaniek. Joachim: ontwerp en constructie van offroad-buggy en Kenneth: grafisch ontwerpen, alles over auto's en motors.

Sterke prestaties

,,Wij bouwen verder op de ervaringen van het team dat eerder al sterke prestaties liet noteren. Wij willen die prestaties echter nog een stuk verbeteren. De Energy 3 , de wagen van onze voorgangers, is de uitgangsbasis waarop wij verder borduren. Wij doen onderzoek naar betere materialen, efficiëntere oplossingen en betere constructies. Samen met een enthousiaste gedrevenheid moet dit naar ons streefdoel leiden. Zo ver mogelijk rijden, met een minimale hoeveelheid energie: dat is de uitdaging die Shell biedt aan ambitieuze studenten en hun leerkrachten.''

,,Deelnemen aan de Shell Eco Marathon betekent ook leren omspringen met projecten gaande van ontwerp en uitvoering tot de financiering. De zoektocht naar sponsors is voor ons ook een uitstekende gelegenheid om contacten te leggen met de bedrijven. Koken kost immers geld en zonder sponsoring redden wij het nooit'' besluiten Jelle, Joachim en Kenneth.

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op www.energyteam.be of contact opnemen met Jelle Leenknegt, tel. 0478-82.33.17 of via jelle.leenknegt@pandora.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio