Roofmoord Linkeroever François De Meersman opgelost

Gestolen telefoon ontmaskert daders

Gestolen telefoon  ontmaskert daders

François De Meersman. Foto: © HDW

ANTWERPEN - Het Antwerpse gerecht heeft vier jongemannen opgepakt die verdacht worden van de roofmoord op de 52-jarige François 'Frans' De Meersman. François werd vorige week dood aangetroffen in zijn appartement op de Blancefloerlaan op Linkeroever. Hij werd om het leven gebracht met negen messteken. Twee van de vier verdachten bekenden inmiddels.

Vorige week nog drong de melding van Frans' dood als een schokgolf door het appartementsgebouw waarin hij woonde op de Blancefloerlaan. Frans, een homoseksueel, was de tweede vermoorde alleenstaande man in het gebouw sinds juli. Zijn buurvrouw verwittigde vorige week donderdag de politie omdat ze hem al een tijdje niet meer had gezien. Hij werd dood aangetroffen aan het bed in zijn slaapkamer, vermoord met negen messteken.

Het gerecht pakte sinds zaterdag vier verdachten op. Ze werden teruggevonden na analyse van het telefoonverkeer. Eén van de verdachten, de achttienjarige Nabil, een Belg van allochtone origine, stal immers de gsm van Frans. Hij werd zaterdag opgepakt. Zondag was het de beurt aan de 21-jarige Frank en de twintigjarige N'Singa, twee zwarten met de Belgisch nationaliteit en maandag volgde nummer vier, de 22-jarige Olivier.

Negen messteken

Volgens de verklaringen van de daders, ontmoetten Oliver en N'Singa hun slachtoffer op 1 oktober op de tram van Antwerpen naar Linkeroever. Ze babbelden wat en besloten naar Frans' appartement te trekken. Daar werd hij vrijwel meteen door Olivier met negen messteken om het leven gebracht. Hij overleed ter plekke. Ze gingen er met een aantal bezittingen van het slachtoffer vandoor, waaronder een televisie en de gsm. Die zou hen later de das om doen. De twee bekennen de feiten.

Haast onmiddellijk na de daad trokken de twee naar de woning van de 21-jarige Frank, eveneens op Linkeroever. De vierde, Nabil, was ook aanwezig. Volgens het parket zijn de laatste twee minstens medeplichtig aan de roofmoord. Ze zagen de twee andere zowel voor als na de moord op De Meersman. Ze ontkennen voorlopig elke betrokkenheid. De vier hebben geen gerechtelijke voorgeschiedenis.

Volgens het parket is er geen verband met de roofmoord op Jozef 'Jefke' Dierick, de 68-jarige homo die op 27 juli dood werd aangetroffen. Hij woonde op de derde verdieping terwijl Frans de vierde betrok. Zijn moordenaar, een Litouwer, staat internationaal geseind, maar werd nog niet opgepakt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio