Politie ziet 3 gram cannabis door de vingers

Politie ziet 3 gram cannabis door de vingers
Wie door de politie betrapt wordt met minder dan 3 gram cannabis op zak, mag die bijhouden. Dat is het gevolg van een nieuwe cannabisrichtlijn die vandaag van kracht is.
Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) en het college van procureurs-generaal lieten gisteren een nieuwe cannabisrichtlijn in het Staatsblad publiceren. Die brengt duidelijkheid voor cannabisgebruikers na de gedeeltelijke vernietiging van de drugswet door het Arbitragehof.

Meerderjarigen die betrapt worden met maximum 3 gram cannabis voor persoonlijk gebruik of één cannabisplant, blijven strafbaar. Maar deze inbreuken krijgen wel de zogenaamde ,,laagste vervolgingsprioriteit''.

In de praktijk betekent het dat de politie een vereenvoudigd proces-verbaal (VPV) opstelt. Dat bevat de identiteit van de dade, het type en de hoeveelheid van het product. De VPV's worden een keer per maand naar de parketten doorgestuurd. Ze zullen niet tot de ,,instroom, stock of uitstroom'' van de parketten behoren.

Deze officieuze gedoogregeling geldt niet als er verzwarende omstandigheden zijn. Dat betreft onder meer het bezit van cannabis in scholen of hun onmiddellijke omgeving, zoals een bushalte of een park in de buurt. Om controles bij evenementen als rockfestivals te vermijden, kan elke procureur een tijdelijke en specifieke richtlijn verspreiden. Daardoor zou het gebruik van cannabis op een festivalweide bijvoorbeeld tijdelijk toegelaten kunnen worden. Voor minderjarigen blijft het bezit en gebruik van cannabis strafbaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees