Burgemeester Walter Ghekiere zit veertig jaar in de politiek

,,Ik heb mij vooral goed geamuseerd"

MOORSLEDE - Walter Ghekiere, burgemeester van Moorslede, is veertig jaar actief in de gemeentepolitiek. Achtentwintig jaar al als burgervader en twaalf jaar als gemeenteraadslid. Zijn partij, Groep A, zette hem op de jongste gemeenteraad in de bloemetjes. ,,Ik heb mij vooral geamuseerd in de politiek'', klonk de burgervader.

Schepen Christiane Vandenbussche nam op het einde van de gemeenteraad het woord. ,,Veertig jaar al bent u trouw aan de inwoners van Moorslede en Slypskapelle, en sinds de fusie ook aan die van Dadizele. Daarom willen wij u proficiat wensen.''

Walter Ghekiere (67) legde in januari 1965 de eed af als gemeenteraadslid, onder burgemeester Vander Stichele. In 1970 nam hij voor de tweede keer aan de gemeenteraadsverkiezingen deel en haalde van alle kandidaten de meeste voorkeurstemmen binnen. Logischerwijs kreeg hij ook de burgemeestersjerp. De nieuwe burgervader maakte vooral werk van de uitbouw van een sportinfrastructuur in Moorslede. Zo kwamen er een zwembad, tennis- en voetbalvelden en opende de sporthal in 1976.

,,Ook bij de daaropvolgende verkiezingen wist Walter telkens het hoogste aantal voorkeurstemmen in Moorslede binnen te rijven'', weet gemeenteraadslid en partijgenoot Guido Ghekiere. ,,In 1976, het jaar van de fusie, mocht hij zich ook burgemeester van Dadizele noemen. De volgende zes jaar kreeg hij af te rekenen met harde oppositie, vooral vanuit Dadizele. Hij bracht dan ook ontelbare uren door in het gemeentehuis, om dossiers door te nemen. Tijdens die legislatuur realiseerde hij de verbouwing van het gemeentehuis, de vernieuwing van de gemeenteschool en de aankoop van het Torreke.''

Oppositie en comeback

Het verkiezingsjaar 1982 liep minder goed af. De partij van de burgemeester haalde tien zetels, net als Gemeentebelangen, terwijl de toenmalige SP één zetel in de wacht sleepte. De SP ging scheep met Gemeentebelangen en Walter Ghekiere belandde in de oppositie. In 1988 maakte hij zijn comeback als burgemeester en liet twee containerparken aanleggen in de gemeente. Moorslede kreeg een gloednieuwe bibliotheek, terwijl de dorpskern van Dadizele vernieuwd werd.

Tijdens zijn vierde ambtstermijn maakte de burgervader werk van cultuur. De plannen voor een gemeenschapscentrum kregen vaste vorm, de dorpskernen van Moorslede en Dadizele werden aangepakt.

In 2000 legde hij voor de vijfde keer de eed af als burgemeester, een functie die hij intussen zo'n 28 jaar beoefent.

,,Zeventien schepenen heeft hij gehad, terwijl hij ook vier gouverneurs heeft gekend. Walter heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, die weinig West-Vlaamse politici kunnen voorleggen'', is Guido Ghekiere overtuigd.

Ook oppositiepartij SP.A had een lovend woordje voor de gehuldigde klaar. ,,Ondanks uw grillige fratsen, heeft u voor de gemeente veel projecten verwezenlijkt. Wij wensen u veel geluk met uw carrière en een goede gezondheid'', aldus Johnny Deleu. Raadslid Mia Wyffels (N-VA) sloot zich hierbij aan.

De burgervader zelf was compleet verrast. ,,Dit had ik niet verwacht. Ik heb me altijd geamuseerd en had een vriendenploeg rond mij. Ook met de oppositie kon ik het vinden. Ze vielen mij soms wel aan, maar dat moeten ze nu eenmaal doen.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio