Kuren

Vanavond keer ik terug van een vijfdaagse trip naar Tsjechië. Helemaal herboren, hoop ik, want het is een kuurreis. Nou ja, afgaande op het eivolle programma wordt het veeleer kuuroorden kijken dan verwend worden. Maar tussen alle ,,city walking tours'' in - busje komt zo - zijn er twee behandelingen gepland, en daar ga ik nu eens héérlijk van genieten zie.

Wordt het een modderkuur? Oei, een halfuur helemaal ingepakt stil blijven liggen tot een potige kuurmadam je eindelijk komt bevrijden en vervolgens met een stevige waterstraal schoonspuit. Mag ik voor een massage kiezen?

Ik heb speciaal mijn benen onthaard en nog enkele andere restauratiewerken uitgevoerd. Ruim een uur in de badkamer gezwoegd. Tot groot jolijt van mijn tienerdochter. ,,Amai, daar is veel werk aan.''

Lach maar, dochter. Terwijl jij naar een saaie les op school luistert, val ik net niet in zwijm van puur onthaastinggenot terwijl een knappe Tsjech een heerlijk geurende olie over mijn haarloze (allez, zo goed als) lichaam laat glijden.

Zeker weten, die trip wordt héérlijk ontspannend. Zolang ik niet de gouden raad van een collega vergeet: laat je niet verleiden om van een warmwaterbron te drinken. Het effect op de stofwisseling is onmiddellijk!

Een volle broek kan ik nu echt wel missen in het majestatische, feeërieke decor waarin ik zal vertoeven. De Tsjechische kuuroorden zijn vermaard om hun prachtige architectuur en hoge gasten. Tsaar Peter de Grote, keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, Goethe, Schiller, Wagner, Gogol, Beethoven... ze zijn me allemaal voorgegaan.

Wanneer ik dit schrijf, is het dinsdagavond. Morgenvroeg vertrek ik. Het allerleukste aan reizen is misschien nog wel de verwachting. Op één rotklus na: koffers pakken. Ik heb er een bloedhekel aan, maar moet er nu dringend aan beginnen.

Zie, de nervositeit begint al. Tsjechië behoort sinds vorig jaar tot de Europese Unie. Dan moet je daar toch met euro's kunnen betalen? Voor alle zekerheid toch eens op internet controleren. Nog geen euro's ingevoerd! Jeezes, ze zijn daar ook niet van de rapste, foeter ik.

,,Ai'', zegt mijn man, ,,die Tsjechen zijn toch verwittigd dat ge komt?''

,,Ja maar, er is daar werk aan de winkel hoor! Ik las recent dat de vrouwenemancipatie daar nog niet is doorgedrongen.''

,,Mama zegt dat ze zich lekker gaat ontspannen. Ik denk eerder dat ze revolutie gaat voeren'', grinnikt mijn dochter. En dat zal geen fluwelen revolutie zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees