VANDAAG IS WERELDDOVENDAG

Dove spitsen scoren zonder woorden

Dove spitsen scoren zonder woorden

Foto: kurt desplenter

INGELMUNSTER - Sven Verstraete en Danny Bekaert zijn twee buitenbeentjes in het voetbal. Zij zijn de enige twee dove spelers die het tot in eerste provinciale schopten. OMS Ingelmunster haalde ze in huis om zijn aanvallend vermogen op te krikken. 'De boodschap is simpel: scoren. Daar moet je niet veel woorden aan vuil maken', weten Sven en Danny.

Trainer Joost Malfait loodste OMS Ingelmunster in vijf seizoenen van vierde naar eerste provinciale West-Vlaanderen en ook het nieuwe seizoen startte hij met een stunt. Malfait durfde het aan twee dove spelers in zijn team op te nemen. Daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad.

'De verdediging en het middenveld zaten goed, maar we hadden één grote handicap: we maakten moeilijk goals. Dus moest ik iets doen om het aanvallende vermogen van de ploeg op te krikken', vertelt trainer Malfait.

Hij overliep het topscorerslijstje en kreeg zo Sven Verstraete (23) in het vizier. De jonge Bruggeling wist bij Steenbrugge vorig seizoen in elke maanden tijd een tiental keren de netten te doen trillen. Maar omdat de club zijn financiële afspraken niet nakwam, speelde hij de rest van het seizoen bij de beloften in Kortrijk.

'Dat Sven doof is, vind ik helemaal geen probleem', zegt Malfait. 'Tijdens mijn actieve loopbaan als speler heb ik zelf zeven jaar met een dove voetballer gespeeld en dat gaf nooit moeilijkheden. Toen ik Sven bij Kortrijk weghaalde, stelde hij zelf Danny Bekaert aan ons voor. Danny kwam van tweede provincialer De Pinte en werd net als Sven doof geboren. Eigenlijk vond ik het geen slecht idee om twee doven in te lijven, om de integratie vlotter te doen verlopen. De meeste dove spelers houden het bij zaalvoetbal, wij zijn de enige provincialer met twee dove spitsen.'

Simpel spelletje

'In wezen is voetbal een simpel spelletje. Zeker voor aanvallers. Zij hebben maar één taak: doelpunten scoren. Veel uitleg heb je daar niet bij nodig. Bij verdedigers ligt dat iets moeilijker. Daar komt meer tactiek bij kijken en misschien had ik in dat geval wel getwijfeld om twee dove jongens in het team op te nemen', zegt de trainer.

'De trainingen vormen absoluut geen probleem', maakt Sven duidelijk. 'We kunnen allebei heel goed liplezen. Als de trainer goed articuleert en traag spreekt én er nog wat gebaren bij maakt, snappen we meteen wat hij bedoelt. De rest zien we wel.'

'Tijdens de wedstrijd ligt dat natuurlijk iets moeilijker. Zo horen we alleen de arbiter fluiten als we heel dichtbij staan. Maar we houden de lijnrechters extra in de gaten. Doof zijn heeft ook voordelen: zo hoor je de supporters niet schelden of fluiten als je iets verkeerd doet', lacht Sven, die intussen al zijn waarde bewees door tegen Knokke het beslissende doelpunt te scoren. Voor Danny, die al voetbalde van toen hij amper kon lopen, is het intussen nog knokken voor een stek in de eerste elftal.

'We communiceren ook veel via het internet. Als de trainer ons tussendoor nog iets op het hart wil drukken, dan mailt hij ons. In het begin keken de andere spelers een beetje de kat uit de boom. We waren ook twee buitenbeentjes. Maar nu het ijs gebroken is, zijn we gewoon twee jongens die het leuk vinden om achter een bal aan te hollen', gebaart Danny. Danny's ouders zijn eveneens doof.

Alle twee hebben ze een lief. 'Niet hetzelfde natuurlijk', schatert Sven. 'Die van Danny is ook doof. De mijne niet, maar zij kent perfect gebarentaal.'

Sven is een fan van AC Milan-spits Zlatan Ibrahimovic, Danny valt voor Real Madrid-ster Cristiano Ronaldo.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen