André Vandewiele krijgt ereburgerschap

WINGENE/ ZWEVEZELE - André Vandewiele is de nieuwe ereburger van Wingene-Zwevezele. De eer viel hem te beurt voor zijn inspanningen op heemkundig vlak. Hoewel hij zelf eigenlijk niet zo graag in de schijnwerpers staat, werd hij in het gemeentehuis in de bloemetjes gezet.

Eind deze week wordt André Vandewiele 80 jaar. Deze gelegenheid nam het gemeentebestuur te baat om hem ereburger van de gemeente te maken.

,,We weten allemaal dat André niet graag in de schijnwerpers staat. Maar hij heeft nu al voldoende anderen uit het verleden en uit het stof gehaald. Daarom weet hij heel goed dat wij beter bij leven iemand huldigen. Iemand die zo bezig is geweest met data, met opgravingen en opzoekingen moet nu maar eens dulden dat wij hem in het gemeentehuis vieren en danken'', sprak burgemeester Hendrik Verkest de nieuwe ereburger toe.

,,Ik woon wel al 55 jaar in Waregem, maar hou me nog altijd bezig met de heemkring Ons Wingene. Onlangs nog heb ik hen een aantal archiefstukken overhandigd. De band met Zwevezele blijft. Mijn echtgenote is eveneens van daar afkomstig. Mijn familie woont er. Ik ben blij met de hulde, maar vraag me af of dit echt nodig was'', klinkt André Vandewiele heel bescheiden. ,,Andere ereburgers kregen deze titel door inspanningen op beroepsvlak. In mijn geval was het iets dat ik als hobby heb verwezenlijkt.''

Gewone man

André Vandewiele spendeerde duizenden uren opzoekingswerk. Hij is geboren in Zwevezele en was op jonge leeftijd al gefascineerd door de verhalen van zijn vader Henry, onder meer over een jarenlang verblijf in Amerika. Hij raakte pas echt gefascineerd door de geschiedenis, toen hij het als collegejongen in 1942 aandurfde aan te kloppen aan het kasteel van Zwevezele, bij baron de Thibault de Boesinghe, op zoek naar materiaal voor een schooltaak over lokale geschiedenis.

Hij publiceerde via diverse kanalen talloze artikelen, zoals in het tijdschrift 't Lieverke. In de jaren '80 schreef hij meer dan duizend pagina's bijeen over de geschiedenis van Zwevezele. Naast Ons Wingene is hij ook nog in andere heemkundige verenigingen actief.

,,André is vooral geïnteresseerd in mensen, de inwoners van Zwevezele. In al zijn werk blijkt de sympathie, het meeleven met de gewone man, de kleine boer en arbeider. Met het gemeentebestuur was er altijd al een sterke en positieve band. De erkenning willen we nu met het ereburgerschap consolideren'', besloot burgemeester Verkest.

(FMR)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio