,,De toestand is niet hopeloos''

Ex-manager Neel De Ceulaer wil dat Lierse resoluut de kaart van de jeugd trekt

Twaalf jaren lang was Neel De Ceulaer, 58 ondertussen, manager van Lierse SK. Vijf jaar na zijn vertrek is Lierse diep weggezakt in het moeras. Financiële problemen en dit seizoen ook sportieve chaos. Uitgerekend aan de vooravond van het 100-jarig bestaan van de tradionsverein. ,,Mijn Lierse-hart bloedt. Toch geloof ik niet dat de toestand hopeloos is", zegt de ex-manager van Lierse net voor de topper tegen Standard.

Neel De Ceulaer, ex-speler van Lierse - ,,de gouden periode in 1965-1973 met bekerwinst en de kwartfinale van de Europese beker der bekerwinnaars met de historische overwinning op Leeds" - is nog steeds een kenner van het huis.

,,Ik miste slechts één thuiswedstrijd. Omdat ik met vakantie was. Om eerlijk te zijn. Ik had de neerwaartse spiraal dit seizoen zien aankomen. De visie ontbrak al een tijdje. Ik ben bij Lierse opgestapt omdat Gaston Vets, een zakenman, het over een andere boeg wilde gooien. Kopen en verkopen was zijn motto. De club werd overmoedig, de kern te groot en er werd te veel geld uitgegeven aan trainingskampen en weet ik meer. Het kostte allemaal handenvol geld. En vooral! De jeugd werd verwaarloosd. Wij hebben goede jeugd, gebruik ze dan", haalt De Ceulaer scherp uit.

De Ceulaer was de architect achter de schermen van de titel in 1997 en de bekerwinst in 1999. ,,Freddy Van Laer en Jozef Van Rompaey introduceerden me in 1988 als manager in de club. Geloof me vrij. Het Lierse van toen zou nu geen licentie gehaald hebben. We kwamen net uit tweede klasse. Van Laer was een crack in het besparen en we vormden een gouden tandem. We vertrouwden blindelings op elkaar. Dag en nacht hebben we gewerkt voor de club."

Drie weken geleden was De Ceulaer erbij op het stadhuis toen de gemeenteraad de steun voor ruim 1 miljoen euro aan Lierse goedkeurde. ,,Ik heb de indruk dat het nieuwe bestuur de les ondertussen begrepen heeft. Besparen en met de jeugd werken. Omring de jeugdspelers met enkele ervaren buitenlandse voetballers. Wij vonden ze in het Noorden van Europa. Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Denk aan Rekdal en Zdebel. Zij pasten zich gemakkelijk aan. Nu is men meer op het Zuiden georiënteerd. De nieuwe jongens spreken dikwijls geen Engels of Frans en onvermijdelijk heeft dat een invloed op de prestaties."

Scoren

De ex-manager wil niet van een doemscenario weten. ,,Wij zij er eind jaren '80 uitgeraakt. Niet opgeven dus! Al zal Lierse sportief uit een ander vaatje moeten tappen. Met een kleinere kern en een à twee versterkingen. Eigenlijk telt ér maar een ding: scoren. Ik ken de nieuwe trainer René Trost niet persoonlijk. Enkel van vroeger op de NOS. Hij geeft een goede indruk."

Wat wordt het vanavond? Met de billen bloot tegen leider Standard of het begin van de wederopstanding? ,,Eigenlijk is Standard de best mogelijke tegenstander. Tegen de toppers haalt Lierse de beste resultaten. Niets te verliezen en ontspannen voetballen. De verlammende druk moet weg. Ik pronostikeer op 1-1. Standard heeft een slijtageslag tegen Anderlecht achter de rug."

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.