Student bouwt heli uit oude auto's

Student bouwt heli uit oude auto's
Een Nigeriaanse student bouwt helikopters uit oude wagens en motorfietsen. Hij is boos omdat de overheid er weinig in ziet.

'Het heeft me acht maanden gekost om deze te bouwen', zegt Mubarak Muhammad Abdullahi, een vierentwintigjarige student fysica. Hij laat het knalgele toestel zien dat hij ondergebracht heeft op de terreinen van zijn universiteit in de Nigeriaanse stad Kano. De helikopter met vier zitplaatsen heeft zes keer gevlogen en is daarbij nooit hoger geraakt dan ongeveer twee meter.

Het toestel is gemaakt uit stukken aluminium die Abdullahi kocht met het geld dat hij verdient door computers en mobiele telefoons te herstellen. Ook kreeg hij financiële steun van zijn vader, die lesgeeft aan de Bayero-universiteit. Een tweedehandse motor van 133 pk die Abdullahi uit een Honda Civic heeft gehaald, drijft de helikopter aan. De zetels komen uit een oude Toyota. De overige onderdelen komen uit het wrak van een Boeing 747 die een paar jaar geleden bij Kano neerstortte. De besturing gebeurt met een joystick. Op het besturingspaneel bevindt zich een klein scherm verbonden met een camera onder de helikopter die voor het zicht op de grond moet zorgen.

Abdullahi leerde helikoptervliegen via het internet. Het idee om een heli te bouwen, kreeg hij toen hij naar films op tv keek. 'Ik keek naar actiefilms en was gefascineerd door de manier waarop helikopters vliegen. Ik besloot dat het makkelijker zou zijn een helikopter te bouwen dan een auto.'

Hij is verbolgen dat de Nigeriaanse overheid geen belangstelling voor zijn ontwerpen heeft. Hoewel volgens hem enkele ambtenaren onder de indruk waren toen hij een demonstratie gaf, is nog nooit iemand van de administratie voor de burgerluchtvaart komen kijken.

Maar hij geeft de moed niet op. Op dit ogenblik werkt hij aan een 'radicaal beter ontwerp', een tweezitter die drie uur lang op een hoogte van bijna vijf meter zou kunnen vliegen. De motor is nieuw, komt uit Taiwan en was oorspronkelijk bestemd voor een motorfiets. (afp)

Corrigeer

NIEUWS