Burgemeester wil geen Antwerps crossterrein op zijn grondgebied

,,Regelrechte Anschluss''

,,Regelrechte Anschluss''

Het gemeentebestuur van Ham zal nooit dulden dat het Hondapark uitbreidt tot op zijn grondgebied. Foto: © Mine Dalemans

HAM - Burgemeester Dirk De Vis (CD&V) is bijzonder boos over de plannen van het Antwerpse provinciebestuur. Dat bestuur wil het motorcrosspark van Honda, gelegen in Olmen-Balen, de kans bieden ook uit te breiden op het grondgebied van de gemeente Ham. ,,De provincie Antwerpen voert hiermee een regelrechte Anschluss uit'', foetert De Vis.

De provincie Antwerpen selecteerde vier potentiële terreinen als permanente omlopen voor gemotoriseerde sporten. In de Hamse buurgemeente Olmen-Balen werd het Hondapark geselecteerd als bestendig uitgebouwd terrein voor geluidshinderlijke sporten. De activiteiten worden er flink uitgebreid met onder meer trial en quad. In het verleden protesteerde het gemeentebestuur van Ham al tegen een uitbreiding van de uitbatingvergunning. Het sloot zich aan bij een aantal verzoekers dat vruchteloos een beperking van de uitbatingvergunning bepleitte.

Regelrechte Anschluss

De gemeente Ham gedoogt het park omdat het er al is van 1974, maar wil van geen uitbreiding van de activiteiten of van de oppervlakte weten. Ook de milieuraden van Ham en Leopoldsburg, die met een petitie uitpakten, gingen in het verzet.

De oppervlakte van het crossterrein wordt veel groter in de nieuwe plannen. ,,Zonder enige afspraak, zonder enige ruggespraak valt het provinciebestuur Ham binnen. Het weet nochtans dat wij geen motorcrosspark willen zo dicht bij ons meest waardevolle natuurgebied: de bossen van Gerhees. Bovendien palmt het crosscircuit zomaar landschappelijk waardevolle gebieden in. De plannen zijn volledig in strijd met de ruimtelijk structuurplannen Vlaanderen, Limburg, Antwerpen en het gemeentelijk structuurplan Ham. Dit is gewoon een oorlogsverklaring. Wij geven nooit toelating. Nog goed dat ze ook niet het centrum van Oostham annexeren .''.

De Vis besluit: ,,De Antwerpse handjes mogen dan al lekker zijn, in deze zaak zegt Ham: provincie Antwerpen, houdt uw handjes thuis. Geen morzel grond voor jullie.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio