Charles Vermeulen: 'En dit is niet mijn laatste project'

81-jarige start café

81-jarige start café

Charles Vermeulen met Mieke Vanbeselaere, die zijn nieuwe Engelse pub aan de Menenpoort in Ieper uitbaat. 'Waarom zou ik het niet doen, zolang de gezondheid in orde is?' Foto: © pli

IEPER - Charles Vermeulen uit Ieper is al 81, maar dat houdt hem niet tegen om een café te starten: een Engelse pub bij de Menenpoort. 'Ik had er gewoon nog goesting in.'

Het lijkt misschien een hachelijke onderneming om je eigen zaak te starten, maar voor de eigenaar van de Ypra Inn is het een fluitje van een cent. Niet alleen omdat het concept van de pub even eenvoudig als geniaal is, maar ook omdat hij niet bepaald een gebrek aan ervaring heeft. Met zijn 81 jaar is Charles Vermeulen een van de oudste 'jonge starters' van het land.

'Waarom niet, zolang de gezondheid in orde is?', zegt Charles Vermeulen laconiek. 'Ik had er gewoon nog goesting in. Het is altijd mijn job geweest om cafés te veranderen en rendabel te maken, dus heb ik de Ypra Inn opgestart. We zijn al aan het kijken om er binnenkort nog eentje te beginnen. Maar eerst deze. Eén ding met de keer en niet te veel zagen, zeg ik altijd.'

Zolang de gezondheid in orde is: het is iets wat andere tachtigers zeggen als ze op reis gaan en profiteren van hun oude dag. 'Ja maar, ge doet de twee', zegt Charles. 'We mogen soms rusten, ja. Maar als je zit, ben je dood.'

Een nieuwe zaak opstarten, het brengt wat stress mee. Wat zegt de dokter daarvan? 'De dokter is zelf al meer met pensioen dan ik', zegt Charles lachend. 'Ik mag er nog van profiteren.'

En zijn vrouw? 'Die vindt het zeer goed dat ik dit nog doe. Ze geeft me zelfs geregeld advies. Mijn kinderen vragen ook niet liever, ze zeggen papa, doe maar voort . En zelfs mijn kleinkinderen zijn enthousiast. Het zijn nu jonge twintigers en die vinden het formidabel. Opa is 20 jaar jong en hij heeft 60 jaar ervaring , zeggen ze.'

Het is de ervaring die het verschil kan maken, bijvoorbeeld om het concept te bedenken. Want een Engelse pub in de schaduw van de Menenpoort in Ieper, dat kan alleen maar een succes worden. Het monument voor de onbekende gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog en de dagelijkse hulde

- de Last Post - trekken nog altijd massa's Britse toeristen.

Voor het geld moet Charles Vermeulen het niet meer doen. 'Zo'n café is een investering. Maar het is nu toch geen goed moment om het geld op de bank te steken. Er zitten daar veel dieven tussen. Ik investeer liever in steen dan in papier.'

Cafés rendabel maken, het is voor Charles - letterlijk - zijn lange leven. 'Ik hou de tel niet bij, maar ik heb er al veel opgestart. De meeste zijn een succes geworden, maar veel hangt af van de mensen die er werken. Als ze willen werken, dan komt het van de grond.'

Zelf zet Charles zich niet meer achter de toog. 'Ge kunt niet alles doen, hé.'

Corrigeer

NIEUWS