Tweede reconstructie in mp3-moord

Doders Joe samen in Centraal Station

Doders Joe samen in Centraal Station

De twee daders op de beelden van de bewakingscamera op de dag van de moord. Foto: © rr

Het Centraal Station in Brussel wordt vandaag opnieuw vanaf middernacht afgesloten voor een reconstructie in het onderzoek naar de dood van Joe Van Holsbeeck. Voor het eerst worden de twee Poolse daders met elkaar geconfronteerd.

Het is al de tweede reconstructie. De eerste vond begin mei plaats. Adam G. (17), de jongeman die Joe begin april met messteken ombracht, bevond zich toen nog in hechtenis in Polen. Hij is intussen aan België overgedragen.

Adam G. wordt tijdens de reconstructie onder meer geconfronteerd mededader Mariusz O. (16), die de mp3-speler van Joe Van Holsbeeck afnam. Mariusz O. minimaliseert zijn aandeel en schuift de verantwoordelijkheid voor de doodslag door naar Adam G. De hoofddader kreeg al in Polen de kans zijn versie te geven van wat is gebeurd, maar hij kon toen niet met zijn kompaan worden geconfronteerd.

Geen handgemeen

De reconstructie kan mogelijk de tegenstrijdigheden tussen de verklaringen van Mariusz O. en Adam G. ophelderen. Voorts zijn de videobeelden van de reconstructie een handig pedagogisch middel voor de onderzoeksrechter om tijdens het strafproces aan de juryleden of de rechter duidelijk te maken wat er zich precies heeft afgespeeld. Eventueel blijven er onduidelijkheden en kan de rechter daar tijdens het proces op ingaan.

Tijdens de eerste reconstructie in mei gaf een vriend van Joe Van Holsbeeck zijn versie van de feiten. Hij stond naast het slachtoffer toen Adam G. de dodelijke messteken toediende en is een kroongetuige in deze zaak. Volgens die vriend was er nauwelijks sprake van een ruzie of een handgemeen. Adam G. haalde nagenoeg onmiddellijk een mes boven.

Op vraag van de kroongetuige werd de vriend van Joe tijdens die eerste reconstructie niet met de mededader geconfronteerd. Dat vond hij emotioneel te belastend.

De mededader Mariusz O. heeft verklaard dat hij niet wist dat Adam G. een mes bij zich had. Hij werkte goed mee aan het onderzoek en keerde nadien terug naar de jeugdinstelling in Kasteelbrakel, waar hij opgesloten zit.

De media en het publiek worden vannacht ver van de reconstructie gehouden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees