Verkeersbord te klein? Rij gerust te hard

GENT - Drie chauffeurs die in zone-30 gebied in Gent veel te snel reden, zijn vrijgesproken door een politierechter. Reden: de verkeersborden hebben een kleiner formaat dan normaal.

De drie overtredingen waren nochtans niet min: één automobilist uit Gent reed maar liefst 74 km per uur in een straat waar 30 per uur de maximumsnelheid was. Toch sprak de Gentse politierechter Dirk Verstuyft de laagvliegers vrij. Normaal gezien leiden dergelijke overtredingen tot een boete van 250 euro en acht dagen rijverbod.

De drie overtredingen gebeurden in straten waar de zone-30-borden kleiner waren dan normaal. ,,De wet schrijft voor dat een verkeersbord 90 cm hoog en 60 cm breed moet zijn'', aldus persrechter Tack. ,,Alleen in bijzondere omstandigheden mag het kleiner zijn. Die staan echter niet gepreciseerd in de wet. De rechter had via het openbaar ministerie gevraagd naar de reden voor de kleinere borden, maar kreeg geen bevredigende uitleg.''

Deze vrijspraken kunnen voor een precedent zorgen. Veel gemeenten gebruiken bijna uitsluitend het kleinere formaat, omdat het goedkoper is. De Gentse schepen Karin Temmerman (SP.A) reageert onthutst op het vonnis. ,,Ik neem er akte van, zoals ik ook de uitspraak van die rechter heb gehoord over de Gasmeterlaan, waar hij de doodgereden kinderen veroordeelde.''

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A): ,,Rechter Verstuyft is een bekend tegenstander van zone-30. Bovendien is er geen enkel probleem met die kleinere borden, zolang de weggebruiker ze maar duidelijk ziet.'' Het openbaar ministerie gaat tegen de vonnissen in beroep. (gn, tod, gjdv)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees