,,Kansen vooraf moeilijk in te schatten''

Luc Peeters uit Voortkapel-Westerlo werd zondag nationaal kampioen op het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in Eizeringen. ,,De sfeer op het kampioenschap was fantastisch. Ik had geen overwinning verwacht. Volgend jaar ga ik zeker mijn titel verdedigen'', zegt de Kempense orgelman.

Jeffrey GOOSSENS

Voor het tweede jaar op rij vond het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Dat kampioenschap heet de Wisselbeker Geert Hoste omdat de bekende komiek een heuse orgelfan is. Luc Peeters nam voor de tweede keer deel en kreeg dit jaar de wisselbeker mee naar huis.

,,Er waren achttien kandidaten ingeschreven. Ze komen uit heel het land. Omdat je alle tegenstanders niet kent, weet je vooraf ook niet met welk orgel ze voor de dag komen. Daarom is het moeilijk je kansen in te schatten'', vertelt Peeters. ,,De jury geeft punten op het spelen van het orgel, de presentatie, de staat en de ouderdom van het orgel.''

Het instrument waarmee Peeters het kampioenschap won, is een Mortier van 1923. Daarmee had hij van alle deelnemers het oudste orgel bij.

,,'s Ochtends was er in het VRT-programma De Zevende Dag een bijdrage over de Wisselbeker Geert Hoste. In de namiddag kwam ik mensen uit Herselt tegen. Die hadden de uitzending gezien en waren meteen afgekomen'', zegt Luc Peeters lachend.

,,Al die oude orgels zorgden voor een sfeer van vroeger. Er stonden ook oude paardenmolens en een oud schietkraam'', vertelt Peeters. 's Avonds volgde nog een emotionele thuiskomst voor de orgelman. Zijn dochters hadden het huis versierd met slingers en affiches.

Volgend jaar doet Peeters opnieuw mee aan het kampioenschap. ,,Om de wisselbeker te kunnen houden, moet je hem twee keer winnen.'' Welk orgel hij dan in de strijd gooit, weet hij nog niet. Peeters' collectie is dan ook zeer uitgebreid. Een van zijn recente aanwinsten is het orgel dat ooit in dancing De 14 Billekens stond.

,,Ik heb bijna van elke Belgische orgelbouwer een orgel staan. Alleen van orgelbouwer Hooghuys uit Geeraardsbergen vind ik er geen'', zegt Luc Peeters.

Wie de uitgebreide collectie van de orgelman wil bekijken, kan tussen mei en oktober elke vrijdag en zaterdag in zijn orgelmuseum terecht. Het museum is dan open van 14 tot 19 uur. Alle andere dagen kan je de collectie alleen op afspraak zien.

Orgelmuseum, Klooterstraat 25 in Voortkapel-Westerlo, tel. 014-26 51 41.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus