Cuba bant de sigaar

Cuba bant de sigaar
Fidel Castro liep al een tijdje zonder sigaar rond, en nu wil hij dat ook de meeste Cubanen stoppen met roken. Vanaf februari mag er in Cuba niet meer op openbare plaatsen worden gerookt.
Toen Fidel Castro in 1959 op een tank de Cubaanse hoofdstad Havana binnentrok, sabbelde hij aan een sigaar. Ook van Che was geweten dat hij graag aan het bruine genot lurkte. Welke man droomt er niet van een Cubaanse sigaar, als hij gelooft dat die op de bil van een Cubaanse schone is gerold? Welke vrouw die zich tot het sigarendom heeft bekeerd, kan weerstaan aan de bruine Cubaan?

Cuba en de sigaar, het zijn eigenlijk synoniemen. De sigaar brengt geld in het laatje: de jaarlijkse export van Cubaanse sigaren is goed voor zo'n 200 miljoen dollar. De sigaar brengt gezelligheid, want tijdens de rustpauzes in de Cubaanse sigarenfabriek rookten de werkneemsters het sigaartje, dat ze van de baas hadden gekregen.

Aparte ruimte in restaurant

En nu gaat Cuba toch een gedeeltelijk rookverbod invoeren, net zoals bij ons. Vanaf 7 februari mag er niet meer gerookt worden in theaters, winkels of bussen. Restaurants moeten een afdeling niet-rokers invoeren.

Fidel Castro wist al een tijdje dat roken slecht is voor de gezondheid. Hij zei ooit voor de grap dat Cubaanse sigaren een goede cadeau zijnvoor je grootste vijand.

Zelf heeft hij al jaren geleden zijn laatste sigaar gerookt. Vijanden van de revolutie beweerden toen dat hij alleen in het openbaar niet meer rookte, en stiekem in privé-kamers nog wel de sigaar in de mond nam. Maar de Cubaanse ambassade hier in België ontkent dat in alle toonaarden. Hij zou er zelfs een prijs hebben gekregen voor het feit dat hij niet meer rookte.

Op het eiland roken vier op de tien Cubanen, dat is zelfs iets minder dan hier in België. Maar net zoals hier is zowat 30 procent van alle sterfgevallen aan kanker een gevolg van het roken. Met de nieuwe regels wil de Cubaanse regering de mentaliteit van de mensen veranderen en wijzen op de slechte gevolgen voor de gezondheid. Gelukkig maar dat salsa dansen goed is voor de gezondheid.

Corrigeer

MEER NIEUWS