Makers horen ook bedreigingen

'Basta' ontmaskert belspelletjes

Een 'mol' van het Eén-programma 'Basta' heeft een maandenlang een belspel op tv gepresenteerd om het bedrog ervan aan te tonen.

De belspelletjes liggen voor de tweede week op rij onder vuur in Basta, het Eén-programma waarin de vier leden van het satirische gezelschap Neveneffecten kritisch naar alle media kijken. Vorige week lieten de makers twintig wiskunde genieën aanrukken om een raadsel uit een belspel op televisie op te lossen. Ondanks de indrukwekkende hoeveelheid bijeengebrachte hersencellen slaagde niemand erin de code te kraken. 'Dit is gemaakt voor gekken,' was de conclusie.

In de tweede aflevering van Basta gisteravond gingen de vier van Neveneffecten nog iets verder in het ontmaskeren van de omstreden belspelletjes. De makers onthulden dat ze zes maanden lang een 'mol' hadden achter de schermen van een belspel. Maxime De Winne van Basta ging aan de slag als presentator van belspelletjes op VTM en 2BE en kwam te weten dat de belspelletjes niet eerlijk verlopen. Bijzonder is dat een reporter van onze krant dat ook vaststelde. Terwijl Maxime het belspel presenteerde, probeerde onze reporter Bart Moerman via de telefoon mee te spelen. Hij belde 57 keer en raakte slechts drie keer binnen. Het juiste antwoord vond hij niet één keer. De reportage van onze reporter was op 31 oktober 2010 te zien in onze krant. Belspelpresentator Maxime van Basta had die reportage blijkbaar gezien, want hij verwees er twee dagen later naar tijdens een rechtstreekse uitzending. Tegen de kijker zei de presentator met een lachje: 'Je geraakt dus onwaarschijnlijk snel binnen. Tenzij je Bart Moerman heet'.

Uit de gesprekken van 'mol' Maxime met de eindredacteur van de belspelletjes bleek dat de makers van de spelletjes het niet zo nauw nemen met de verstrengde regels. Minderjarigen mogen wél meedoen aan de spelletjes, de antwoorden op de vragen zijn níet op te lossen door de gemiddelde kijker en het mailadres van de overheid dat verplicht in beeld moet komen, wordt zo kort mogelijk getoond. Opmerkelijk was dat de organisator van het belspel -anoniem gefilmd via een verborgen camera- een doodsbedreiging uitte tegen Carl Devlies, de staatssecretaris voor de coördinatie van fraudebestrijding die de wetgeving op de belspelletjes liet verstrengen. De man zei letterlijk: 'Carl Devlies moet dood'. Waarop de man de suggestie deed om de staatssecretaris onder een auto te duwen.

Verstrenging regels

Carl Devlies was gisteravond niet aan het kijken: 'Ik ga de uitzending opvragen, maar van een doodsbedreiging weet ik niets. Ik weet niet of ik dat ernstig moet nemen. Donderdag hebben we nog een vergadering over de verstrenging van de regels voor die belspellen. Hopelijk is er snel een politiek akkoord over. Ik vind het in ieder geval positief wat de makers van Basta doen.'Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees