Kosovo zet licht op groen voor Basri Bajrami

Kosovo zet licht op groen voor Basri Bajrami
Niks staat de uitwijzing van topgangster Basri Bajrami (49) aan zijn geboorteland Kosovo nog in de weg. De overheid in Kosovo heeft het voorafgaandelijk onderzoek naar herkomst en familiale banden van Bajrami in dat land met positieve resultaten afgerond. De Dienst Vreemdelingenzaken moet nog alleen een zitje voor Bajrami en zijn begeleiders op een vlucht naar Pristina vinden.
De uitwijzing van Basri ,,Tosca'' Bajrami, een van de topfiguren van de bende rond Patrick Haemers, heeft veel voeten in de aarde gehad. In beginsel had Bajrami samen met zijn gewezen kompaan Philippe Lacroix een paar dagen voor Kerstmis 2004 voorwaardelijk vrij moeten komen. Maar op het laatste ogenblik ging dat feest voor Bajrami niet door.

Van het ene uitstel in het andere belandde Tosca uiteindelijk in de ziekenboeg van het asielcentrum in Vottem nadat Justitieminister Onkelinx zijn straf had opgeschort, Kosovo nog niet klaar was om Bajrami op te vangen, maar deze laatste in ons land niet over een geldige verblijfsvergunning beschikte. Het illegalenverhaal van Basri Bajrami kreeg ei zo na een kolderiek staartje toen bleek dat de nakende terugkeer van Bajrami breed in de Kosovaarse media werd uitgesmeerd en ginds voor enige commotie zorgde. Mocht Kosovo de deur voor Bajrami gesloten hebben gehouden, dan bestond het risico dat hij ten langen leste als een vulgaire illegaal op straat werd gezet met een bevel om binnen de vijf dagen ons grondgebied te verlaten. ,,Zou onaanvaardbaar geweest zijn'', zegt zijn advocate Carinne Couquelet. ,,Ik heb het bewijs van het Uno-bestuur dat hij wel degelijk in Smirna Vikina in het huidige Kosovo geboren is en tot zijn tiende bij zijn intussen overleden ouders in dat land gewoond heeft. Hij heeft er trouwens nog familie wonen''.

De terugkeer naar Kosovo van de Deense Uno-bestuurder uit eindejaarsvakantie heeft klaarblijkelijk een einde gemaakt aan het getalm om definitief het licht op groen te zetten voor de terugkeer van Bajrami naar zijn geboorteland. Over de juiste datum van zijn vertrek wordt bij ons echter in alle talen gezwegen. (YB)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees