Vlaamse uitvinder propt 3 keer meer in vuilniszak

Door de uitvinding van Guy Telen krijg je tot drie keer meer afval in je vuilniszak. Foto: © MDG

MAASEIK - Een soort harnas zorgt ervoor dat je tot drie keer meer huishoudelijk afval kwijt kan in je vuilniszak. De uitvinding, Peliboy genaamd, kost 55 euro. Milieu- en budgetvriendelijk heet zoiets.

Guy Telen, eigenaar van de kledingzaak Den Pelikaen in het Limburgse Maaseik, stelde gisteravond in de Agora zijn Peliboy voor. De uitvinding zorgt ervoor dat je in het huishouden nog maar een derde van je vuilniszakken nodig hebt. Het ontwerp is simpel. Je plaatst een soort harnas je in vuilniszak waarover je een iets grotere plastic zak trekt. Hier gooi je het huisvuil in. Het harnas, gemaakt van een aaneenschakeling van plooibare lamellen, zorgt ervoor dat je afval de traditionele zak ingaat, waarna de zak bij het aanduwen uitzet zonder te scheuren. Je beschermt met andere woorden de binnenkant voor scheuren terwijl de vrije ruimte optimaal gebruikt wordt. De propere Peliboy kan je er achteraf, als de binnenste zak volzit, gewoon uithalen. Uiteindelijk krijg je drie tot vier keer meer afval in je vuilniszak.

De gemeentelijke vuilniszak kan je niet afsluiten, maar dat moet ook niet. De ophaaldienst moet gewoon zien dat je de milieutaks betaalt. 'De Peliboy is veel milieuvriendelijker en kost het gezin minder, want hoe minder vuilniszakken je gebruikt, hoe goedkoper het wordt. Ik testte mijn ontwerp bij een lokale taverne hier in Maaseik en het resultaat was verbluffend. Acht tot negen vuilniszakken reduceerden we tot drie. Een duidelijke verbetering tegenover vroeger', zegt uitvinder Guy Telen.

'Het idee bestond al langer. Uitvinden is altijd mijn grote hobby geweest. Zo schreef ik mij in voor het tv-programma De Bedenkers , maar ik werd jammer genoeg niet geselecteerd. Dat hield me niet tegen. Ik zie overal dingen waarvan ik denk dat het praktischer kan. Zo ook met de vuilniszak. Toen ik zag dat de vuilniszakken veel plaats inpalmden in mijn winkel, begon ik na te denken. Je blijft je concept daarna voortdurend verbeteren, waardoor het originele ontwerp, dat bestond uit hout, een ware gedaanteverwisseling onderging en niet meer te vergelijken is met het eindresultaat. De logica achter het product is simpel: mijn Peliboy perst alles samen. Ik ben blij dat het leven weer net iets eenvoudiger en goedkoper werd. Zeker voor gezinnen, cafés en bedrijven die veel afval produceren.'

Telen stapte met zijn product ook al naar de Limburgse afvaldienst Limburg.net. 'Ze zoeken een oplossing voor hun pmd-afval en zien mijn ontwerp wel zitten', zegt hij. 'Nu is het afwachten. Ondertussen ben ik op eigen houtje gestart met de productie en de verkoop van de Peliboy die je voor 55 euro kan krijgen. Bedrijven zagen de productie nog niet zitten, omdat het erg arbeidsintensief is. Als ik na een tijdje de vraag niet kan meer bijhouden, is alle hulp natuurlijk welkom.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees