Naar boycot wegens te gevaarlijke pistes?

Naar boycot wegens te gevaarlijke pistes?

Foto: epa

Komt het op het WK in Val d'Isère tot een boycot? Het kan, want de te moeilijke en te gevaarlijke pistes zorgen voor wrevel. De Oostenrijkse Kathrin Zettel pakte gisteren midden de controverse goud op de Super-Combiné.

Val d'Isère ligt uittredend wereldkampioene Anja Paerson niet. Dinsdag viel ze tijdens de super-G en haalde de finish. Tijdens de afdaling van de Super-Combiné verloor ze gisteren de controle en kwam buiten de piste terecht. 'Dit is veruit de moeilijkste piste die ik al gezien heb op een WK', zei de Zweedse. Ze stond niet alleen in het kamp van de klagers. Ook Lindsey Vonn, de winnares van de Super-G, hekelde gisteren de gebrekkige zichtbaarheid op de pistes.

De staat van de pistes Bellevarde en Solaise zelf was ook aan kritiek onderhevig. Meerdere skiërs en officials bestempelden beide pistes als te gevaarlijk. Twee favorieten voor de afdaling bij de vrouwen, Jessica Lindell-Vikarby en Marie Riesch, kwamen tijdens de training zwaar ten val en bij de Super-G bereikte slechts één derde van de deelneemsters. Bij de mannen haalde meervoudig wereldkampioen Bode Miller al uit naar de gevaarlijke ijzige en steile piste Bellevarde die hij te verwerken kreeg.

Meerdere teams dreigen nu met een boycot van de reuzenslalom die volgende week ook op de Bellevarde staat geprogrammeerd. 'Bellevarde is te gevaarlijk en te extreem. Slechts tien procent van de meisjes zou beneden geraken', zegt Hans Pum, de teamleider van Oostenrijk. Voormalig wereldkampioene Michaela Dorfmeister treedt hem bij. 'Het zou niet goed zijn voor het imago van onze sport om al die meisjes te zien vallen.'

De Internationale Ski Federatie onthield zich voorlopig van alle commentaar.

Zettel wint combiné

Niet Lindsey Vonn maar wel Kathrin Zettel mag zich wereldkampioene op de Super-Combiné noemen. Na de afdaling leidde Vonn nochtans, maar de Amerikaanse werd in de slalom - waarin ze als tweede eindigde - gediskwalificeerd omdat ze een poortje had gemist. Het zilver ging naar de Zwitserse Lara Gut. Elisabeth Goergl uit Oostenrijk werd derde. Onze 17-jarige landgenote Isabel Van Buynder eindigde als 24ste. (lbo)

Corrigeer