Restaurant van wijlen Daniel Van Avermaet blijft dicht

Stekerlapatte wacht op overnemer

Stekerlapatte wacht op overnemer

Jeannine Van Den Hende hoopt een overnemer te vinden die de ziel van het restaurant respecteert. Foto: © herman ricour

BRUSSEL - Twee jaar na de dood van haar echtgenoot en bekende Brusselaar Daniel Van Avermaet, ziet Jeannine Van Den Hende (60) zich genoodzaakt hun restaurant 'Au Stekerlapatte' te verkopen. Een stukje Marolse geschiedenis dreigt daarmee verloren te gaan.

Jeannine kreeg eind augustus te horen dat ze na een belastingscontrole vorig jaar een hele som geld moest bijbetalen. Dat nieuws liet haar geen keuze: ze moest het restaurant laten overnemen. ,,Ik wil niet als een arme weduwe afgeschilderd worden die gefaald heeft de zaak van haar man verder te zetten'', vertrouwt ze ons toe als we het restaurant - stoelen op de tafels, lege flessen netjes op de toog - binnenkomen. ,,Het verhaal is genuanceerder dan dat.''

Nadat haar man twee jaar geleden overleed, heeft Jeannine geen moment aan stoppen gedacht. ,,Na de dood van mijn man heb ik het personeel in de keuken bijeen geroepen en ik heb gezegd dat ik hen niet in de steek zou laten, maar dat zij hetzelfde moesten doen. Zo is het ook gegaan: ze zijn enorm solidair gebleven de jongste jaren. Hier heerste een goede ambiance. Het was alsof we een grote familie waren.''

Gesteund door haar oudste dochter nam Jeannine het beheer van de zaak over. ,,24 jaar lang werkte ik in de zaal, het beheer was het werk van mijn man. Ik moest moeilijke keuzes maken als: investeren in publiciteit of niet? Door zijn persoonlijkheid zorgde mijn man voor veel gratis reclame. Hij was bekend van tv maar zorgde ook dat hij op premières van films of andere culturele evenementen aanwezig was, terwijl ik, net na de dood van mijn man, helemaal geen zin had om veel buiten te komen.''

Jeannine ontdekte ook dat de zaken de jaren voor Daniels dood al bergaf gingen. ,,De tweede helft van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig gingen de zaken vreselijk goed. We hadden toen heel veel personeel. Té veel voor hoe de zaken de jongste jaren gingen, maar ik kon die mensen die zo solidair waren geweest met mij, toch niet laten gaan?''

Vorig jaar nog bestond het restaurant 25 jaar. ,,Omdat ik een jaar na Daniels dood geen feest kon geven, heb ik foto's opgehangen van al die jaren.'' Die hangen er nog altijd. Ze stopt even bij een foto waar haar overleden man een fles opendoet. ,,Zo kende iedereen Daniel'', glimlacht ze. ,,Die wijn, dat was de Beaujolais. We mochten die altijd maar op een vooropgestelde datum serveren. Dus wachtten we tot na twaalf uur om de wijn als eerste te kunnen serveren.''

Voor Jeannine was het een zware dobber om het restaurant na een maand vakantie niet meer te kunnen openen. ,,De vaste klanten waarvan ik een telefoonnummer had, heb ik gebeld om het hen persoonlijk te zeggen. Van de rest zal ik geen afscheid kunnen nemen'', zucht ze. Toch valt er ook een beetje een zware last van haar schouders. ,,Dat zal ik over enkele jaren pas ten volle beseffen.''

Voor het restaurant hoopt ze een goede overnemer te vinden. ,,Eentje die de ziel van het restaurant zal laten bestaan.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio