Portaalsite www.baknet.be helpt sector

Bakkers ten aanval

ANTWERPEN - Onze bakkers beschikken nu ook over een portaalsite. Die is ontwikkeld door een softwaregroep met ondersteuning van Vebic, de Vlaamse bakkersfederatie. Een eerste stap in de goede richting, want bakkers hebben het niet makkelijk.

Er zijn alarmerende berichten uit de sector. De warme bakker verdwijnt. Softwaregroep Studio Emma ontwikkelde met de ondersteuning van Vebic, de Vlaamse bakkersfederatie, de eerste portaalsite voor de bakkers.

Op de nieuwe portaalsite www.baknet.be kan de bakker terecht voor problemen waarmee hij dagelijks geconfronteerd wordt. ,,Na heel wat onderzoek en door de contacten met Vebic kwam aan het licht dat de bakkers nood hebben aan duidelijke informatie over bijvoorbeeld nieuwe reglementen en hygiënevoorschriften. Op het internet vind je heel wat informatie maar die is zodanig versnipperd dat veel bakkers het bos niet meer door de bomen zien. Op de website krijgen ze met één klik alle informatie die ze nodig hebben'', klinkt het bij Studio Emma, een softwarebedrijf actief in de landbouw- en voedingssector.

De website biedt naast het laatste nieuws over de hete hangijzers in de sector ook immo, vacatures, een bibliotheek, tweedehandsmateriaal en een bedrijvengids aan.

Geen overbodige luxe als je de kranten mag geloven. Die pikten verhalen op van bakkers die de deuren moeten sluiten omdat ze de druk en de administratie niet meer aankunnen of geen geschoold personeel meer vinden. Gedelegeerd Bestuurder Bruno Kuylen van Vebic ontkent de problemen niet (druk, administratie, geen geschikt personeel vinden) maar zegt dat de berichten moeten genuanceerd worden.

,,Artikels in kranten brachten vaak het verhaal van een individuele bakker die soms de problemen zelf in de hand werkte. Die problemen worden dan vrij gemakkelijk veralgemeend. Het is waar dat er minder warme bakkers zijn dan vroeger, maar dat is soms niet meer dan normaal. Soms deed zich de situatie voor dat je op een afstand van 1 kilometer vijf bakkers vond. Dat is niet houdbaar.''

Schaalvergroting

,,Tegelijkertijd voelt de sector dat het wat slechter gaat dan pakweg dertig jaar geleden, net zoal in alle andere sectoren. Maar als we kijken naar de cijfers merken we toch een globale stijging van de omzet. Bovendien stagneert ook de verkoop van brood in supermarkten'', aldus Kuylen.

Voor de toekomst ziet Kuylen een nieuwe trend. ,,Een schaalvergroting binnen tien jaar zit er dik in. Warme bakkers zullen dan niet meer voor één maar voor verschillende winkels produceren.''

,,Voorts hoop ik dat we de jeugd opnieuw warm kunnen maken voor het beroep. Nu zijn het vaak jongeren die zonder enige ambitie in de stiel terechtkomen omdat ze nu eenmaal beroeps moeten volgen. We willen terug ambitieuze tieners aantrekken. Daarvoor starten we met PROMOBA, een belangenorganisatie, binnenkort een project op.''

www.baknet.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio