Tweede keer, op nippertje goede keer

Eerste steen voor nieuw ziekenhuis

© © PHK

AZ Groeninge legde zaterdag de eerste steen van het nieuwe ziekenhuis van Kortrijk. Eigenlijk was het de 'tweede' poging na een windhoos in juni. En enkele uren later trok op deze 10de september opnieuw een (kleine) windhoos en zondvloed door de regio.

Kris VANHEE

Minister-president Yves Leterme, staatssecretaris Vincent Van Quickenborne, burgemeester Stefaan De Clerck en de ziekenhuisdirectie van AZ Groeninge mochten zaterdagmiddag de eerste steen leggen van het nieuwe Kortrijkse fusieziekenhuis langs de Kennedylaan. Het werd meteen een tweede editie nadat de geplande eerstesteenlegging op 4 juni in extremis werd afgelast toen op de vooravond een (mini) windhoos de hele feesttent vernielde.

Ditmaal verliep alles naar wens. Maar er was toch nog een 'incident' toen De Clerck tijdens de eerstesteenlegging staatssecretaris Q in een betonnen kist wou laten verdwijnen. En nog diezelfde dag scheurden de hemelsluizen open, goot het water en trok opnieuw een kleine windhoos over de stad Kortrijk. Gelukkig zonder veel erg.

Charter

AZ Groeninge bouwt een ziekenhuis dat gespecialiseerde zorgverlening biedt in een hoogtechnologische maar patiëntvriendelijke en groene omgeving. De uitbouw van deze nieuwe infrastructuur, noodzakelijk naar aanleiding van de fusie van de vier Kortrijkse ziekenhuizen in 2001, is geïnspireerd door waarden die gedragen worden door alle medewerkers. ,,Die werden dan ook symbolisch ingemetseld'', zegt Veerle Dewispelaere.

Door een grootschalige reorganisatie werden alle specialisaties begin 2003 samengebracht op één van de campussen. Om die dienstverlening verder te optimaliseren en het medische aanbod te kunnen uitdiepen, zal AZ Groeninge alle acute diensten in de loop van de komende jaren verenigen in het nieuwe gebouw. Toch houdt het ziekenhuis met campus Onze-Lieve-Vrouw een voet in de binnenstad.

Ook de gedenksteen die op 10 september werd onthuld, bevat de verbintenissen van het AZ Groeninge. In afwachting van de inhuldiging van de eerste module van de nieuwbouw, zal deze gedenksteen te zien zijn in de onthaalruimte van de verschillende campussen.

Om het nieuwbouwproject haalbaar te houden voor de begroting van de Vlaamse Gemeenschap, splitste AZ Groeninge het totaalproject op in zeven deelprojecten.

Per begrotingsjaar kan 1 project worden goedgekeurd. Leterme vond dit een prima constructie, zei hij op de officiële opening. Inge Vervotte, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, keurde in oktober 2004 de subsidiebeslissing voor fase 1 van de bouwprojecten 1 en 2 goed. Stap 1 van de bouw van het nieuwe ziekenhuis wordt afgerond tegen 2008. De voltooiing van het volledige project is voor 2018.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs