Tweede baby achtergelaten in Antwerpse vondelingenschuif

Gevonden: Simon De Kleine

Gevonden: Simon De Kleine

Foto: Wim Kempenaers

ANTWERPEN - De intussen vier dagen oude baby die zaterdag in de Antwerpse vondelingenschuif van Moeders voor Moeders werd gedumpt, krijgt vandaag wellicht de naam Simon De Kleine. Van de biologische moeder ontbreekt elk spoor.

Het jongetje dat eergisteren werd gevonden in de vondelingenschuif in Borgerhout verbleef heel het weekend onder de goede zorgen van de ervaren Moeders voor Moeders. Na een eerste medische controle bleek het kindje kerngezond. Vandaag verhuist hij naar de kinderkribbe en neemt het Antwerpse OCMW - zoals de wet het voorschrijft - de vondeling onder zijn hoede. Meteen wordt het ingeschreven in het bevolkingsregister. Moeders voor Moeders kreeg de eer om de voornaam te kiezen en selecteerden Simon.

Ondertussen is het de traditie dat de Antwerpse vondelingen De Kleine als achternaam krijgen. 'Emma - het meisje dat we vijf jaar geleden in een doos voor een voordeur in Merksem vonden - was zo klein dat we ze De Kleine noemden', verduidelijkt OCMW-voorzitter en Antwerpse vondelingenvoogd Monica De Coninck (SP.A). 'Sindsdien geven we die achternaam altijd, al komt het gelukkig niet zo veel voor. Dit is het derde kindje sinds ik negen jaar geleden OCMW-voorzitter werd, het tweede bij Moeders voor Moeders.'

Het gerecht opende ondertussen een onderzoek naar de biologische ouders. 'Mijn ervaring leert dat er weinig kans is dat die gevonden worden', zucht De Coninck. Na een half jaar start het OCMW dan een adoptieprocedure. Het kan twee tot drie jaar aanslepen voor Simon De Kleine nieuwe ouders en een even nieuwe naam krijgt. 'We streven ernaar alles af te handelen vóór het kind naar de kleuterschool gaat, zodat niemand daar vragen stelt naar de uit de media bekende naam', zegt De Coninck.

De moeder, of de persoon die het kind dumpte, nam zaterdag uit de vondelingenschuif een envelop mee met een puzzelstuk. Het andere stuk van de puzzel blijft bij Simon, zodat ze elkaar kunnen terugvinden. De biologische moeder krijgt, afgezien van gerechtelijke vervolging, zes maanden respijt om zich kenbaar te maken. Want zodra de adoptieprocedure is gestart, wordt het veel moeilijker om het kind terug te eisen. 'We geven het kind zeker niet aan iedereen mee, ook niet aan eender wie met het puzzelstuk. Een DNA-test zal uitsluitsel brengen', verzekert Monique Verdickt, de stuwende kracht achter Moeders voor Moeders.

Er was altijd kritiek op de vondelingenschuif. 'Die verstomde na Thomas, de eerste vondeling. In Gent werd enkele weken geleden nog een kind dood in een kanaal gevonden. Wie liever zo'n oplossing heeft, mag mij daarvan altijd proberen te overtuigen', besluit Verdickt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees