De paus breekt alle records

De paus breekt alle records

Foto: ap

Johannes Paulus II is de paus van de records. Hij werkte meer dan 17 miljoen audiënties af, verklaarde honderden mensen heilig en had één van de langste regeerperiodes uit de geschiedenis.

Audienties

17.600.000 pelgrims mochten op audiëntie bij de paus. 738 keer ging een staatshoofd op audiëntie.

246 premiers gingen op audiëntie.

Heiligen

482 mensen werden door Johannes Paulus II heilig verklaard. Sinds 1592 waren er in totaal 784 mensen heiligverklaringen. Daarvan heeft Johannes Paulus II er ruim de helft voor zijn rekening genomen. 1338 mensen werden door deze paus zalig verklaard.

Regeerperiode

26 jaar lang was Johannes Paulus II paus 3 opeenvolgende pausen waren er in het jaar 1978. Met Johannes Paulus II had de Kerk eindelijk een ,,blijver'' te pakken.

Reizen

104 internationale reizen maakte deze paus. Zijn laatste reis ging symbolisch naar Lourdes, het pelgrimsoord van de zieken. 146 keer reisde hij binnen Italië.

Crypte

147 pausen liggen al in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De crypte is enkel bereikbaar via de ,,Deur van de Dood''.

Kardinalen

231 kardinalen werden door Johannes Paulus II benoemd.

117 kardinalen zijn jonger dan 80 jaar oud en mogen dus meestemmen over de nieuwe paus. 3 van stemgerechte kardinalen zijn niet door deze paus benoemd.

Publicaties

14 encyclieken (pauselijke brieven aan alle bisschoppen) publiceerde de paus. 5 boeken werden door Johannes Paulus II geschreven.

Belgen

6 Belgen werden door Johannes Paulus II zalig verklaard. Pater Damiaan is de bekendste. 1 keer verklaarde de paus een Belg heilig. Die eer ging in 1989 naar de Naamse broeder Mutien-Marie.

Corrigeer

MEER NIEUWS