,,Het is leuk om Balaban te kloppen''

Anderlecht-spits Mémé Tchité winnaar heenronde 12de Man Trofee

Anderlecht-spits Mémé Tchité winnaar heenronde 12de Man Trofee

Moslim of niet, Tchité kreeg liever een fles champagne dan een fles fruitsap van onze reporter. Foto: © Photo News

Met een grote meerderheid werd Anderlecht-spits Mémé Tchité door onze lezers na de heenronde verkozen tot winnaar van de 12de Man Trofee. In Spanje toonde de aanvaller zich bijzonder verheugd. Hij nam met plezier de champagne in ontvangst.

Mémé Tchité arriveerde met twee dagen vertraging op het oefenkamp van Anderlecht in het Spaanse La Manga. De spits was op tijd teruggekeerd uit zijn geboorteland Burundi, maar kwam vast te zitten op de Burundese luchthaven met paspoortproblemen. De spits is overigens een Afrikaanse tatoeage rijker. In zijn nek staat sierlijk MEME getatoeëerd.

Trainer Frank Vercauteren had liever niet dat de laatkomer uitgebreid met de pers praatte, maar voor de overhandiging van de fles champagne aan Tchité als winnaar van de heenronde van onze 12de Man Trofee, maakte Vercauteren een uitzondering. Tchité werd door de lezers van het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk verkozen tot beste speler van de heenronde.

Sterker dan vorig jaar

,,Ik wil iedereen die voor mij heeft gestemd hartelijk bedanken'', aldus Tchité. ,,Ik kan van mezelf niet zeggen dat ik de beste speler van de eerste ronde ben, maar als jullie lezers democratisch gekozen hebben, ben ik er echt heel blij mee. Het is leuk om een goede speler als Balaban te verslaan. Ik hoop dat ik de supporters in de terugronde nog meer plezier bezorg.''

Tchité verhuisde deze zomer van Standard naar Anderlecht. Nogal wat sceptici geloofden toen niet dat de trefzekere spits het zou maken bij paars-wit. Toegegeven: in de Champions League brak Tchité geen potten, maar in de Belgische competitie blonk Mémé uit. Hij scoorde ondertussen al twaalf keer en gaf acht assists. Hij is - samen met Westerlo-spits Patrick Ogunsoto - topschutter en bij zijn goals zaten enkele pareltjes: de omhaal bij de winninggoal tegen Brussels en de stiftbal tegen AA Gent, bijvoorbeeld.

Tchité, die vorig jaar zestien keer scoorde voor Standard, is goed op weg om dit seizoen beter te doen. Hoewel, ook bij Standard sputterde zijn motor wat in de tweede ronde.

,,Ik voel me nu sterker dan vorig seizoen'', aldus Tchité. ,,Ik wil dan ook nog meer goals maken in de tweede ronde en de titel halen met Anderlecht. Ik heb nu wel last van een blessure aan de adductoren, maar ik herstel snel.''

Bij Standard krabben ze zich nu nog in de haren omdat ze hun goudhaantje vorige zomer hebben laten gaan. De Rouches hadden gedacht Tchité, die zijn contract in Luik niet wilde verlengen, ver van de Belgische concurrentie in het buitenland te kunnen slijten. Het Israëlische Beitar Jeruzalem was topfavoriet, maar Tchité wilde als moslim liever niet naar een Joods land. Anderlecht kwam pas in laatste instantie op de proppen.

Dat Tchité als moslim een fles champagne aanvaardt, is opmerkelijk. Moslims drinken in principe geen alcohol, maar we hadden het hem vooraf gevraagd. ,,Ik hoef geen fruitsap. Geef mij maar die champagne. Ik kan die thuis altijd bewaren'', zei hij toen lachend.

Voor de Rode Duivels spelen, zegt Tchité wel iets. Hij wil sowieso graag de Belgische nationaliteit. ,,Als de bondscoach mij ooit zou vragen, zou ik niet neen zeggen.'', aldus Tchité.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.