Zulte Waregem strikt topschutter van vorig seizoen

Dosunmu moet kersverse bruid achterlaten in Lagos

Dosunmu moet kersverse  bruid achterlaten in Lagos

Dosunmu, hier aan de zijde van zijn coach Francky Dury, zag er vermoeid maar bijzonder gelukkig uit. Foto: © BELGA

Zulte Waregem haalde gisteren na Cédric Roussel een tweede gewezen topschutter binnen. Tosin Dosunmu wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van het Franse Nancy. Daar kon de 26-jarige Nigeriaanse spits geen basisplaats afdwingen.

Zaterdag nog trad Dosunmu in het Nigeriaanse Laos in het huwelijk met zijn Toyin. Het werd een groot feest waarbij Dosunmu zich hulde in de traditionele kledij en met liefst 1500 gasten. Lang kon Dosunmu echter niet genieten met zijn kersverse bruid. Na een lange reis arriveerde hij gisterenochtend in België. 's Middags werd hij voorgesteld bij Zulte Waregem. Vrouwlief bleef achter in Nigeria, het blijft voor haar wachten op een visum.

,,Een huwelijksreis zat er niet in'', aldus Dosunmu. ,,Ze weet dat mijn voetbalcarrière nu op de eerste plaats komt voor mij. Na het seizoen is er nog tijd om plezier te maken.''

Dosunmu wordt een half jaar uitgeleend door Nancy. De Franse nummer zeven betaalde deze zomer 1,5 miljoen euro aan Austria Wien voor de snelle en efficiënte spits. Maar in de competitie mocht hij tijdens de heenronde maar één keer starten en tien keer invallen. Het bestuur van de Franse club gelooft nog in Dosunmu, trainer Correa geeft hem echter geen kans.

Daarom mag Dosunmu nu elders wedstrijdritme opdoen, maar zit er in het huurcontract voorlopig geen optie tot definitieve aankoop. Bij een mogelijke verkoop of nieuwe uitleenbeurt, heeft Zulte Waregem wel de eerste keuze. Vorig seizoen huurde Germinal Beerschot hem van Austria Wien. Dosunmu scoorde achttien keer en werd Belgisch topschutter. In het seizoen 2003-2004 scoorde Dosunmu zestien keer voor Westerlo.

In het buitenland mag het dan niet lukken, in België, waar hij ook voor RWDM, Denderhoutem en KV Mechelen speelde, verwacht iedereen veel goals.

,,Druk? Daar denk ik niet aan'', aldus Dosunmu. ,,Ik kom met een heel goed gevoel naar deze club. De trainer belde me terwijl ik in Nigeria zat: een teken dat hij in mij gelooft. Ik ben blij dat ik weer in België ben. Ik ben het Belgische voetbal altijd blijven volgen. Ik herinner me Zulte Waregem van vorig seizoen nog als een heel goede ploeg. Ik heb er enorm veel zin in om me hier te bewijzen.''

Toch geeft Dosunmu zijn droom niet op om het in Frankrijk te maken. ,,Tegen Lyon mocht ik starten bij Nancy en kreeg ik goede commentaren. De club heeft ook lang getwijfeld of ze me zou laten gaan. Maar ik denk nu nog niet aan wat er in juni gebeurt.''

Niet in UEFA Cup

Dosunmu moet allicht met Tim Matthys strijden om een plaats in de spits naast Cédric Roussel. Hij krijgt rugnummer achttien. Voor de matchen in de UEFA Cup is Dosunmu niet speelgerechtigd omdat hij met Nancy al in de UEFA Cup speelde. De Kameroense spits Sébastien Siani (20), die gehuurd wordt van Anderlecht, krijgt rugnummer twintig en is Europees wel inzetbaar. De twee zijn ook speelgerechtigd voor de bekermatch zondag bij KV Mechelen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.