Nieuwe lidstaten scoren goed omdat levensverwachting lager is

België heeft zwakste pensioen EU

België heeft zwakste pensioen EU

Foto: © PDW

Het Belgische pensioenstelsel is het zwakste van de Europese Unie. Er zijn hoogdringend maatregelen nodig om oudere werknemers langer aan het werk te houden. Dat blijkt uit de pensioenbarometer van Aon Consulting.

Een zorgeloze oude dag is in ons land minder gegarandeerd dan in om het even welk ander land van de EU. Op het eerste gezicht misschien niet zo verrassend, want begin 2006, toen het consultantbureau Aon de barometer voor het eerst berekende, bezette België ook al de laatste plaats in de rangschikking.

Maar voor 2005 was de vergelijking nog beperkt tot de 15 ,,oude'' lidstaten van de Unie. Nu werden ook de nieuwe landen opgenomen. Wat blijkt: Litouwen, Slovenië, Polen, Hongarije... ze scoren allemaal beter dan België.

We hebben twee erg zwakke punten. In België is maar 30 procent van de bevolking tussen 55 en 64 jaar nog aan het werk, tegenover meer dan 60 procent in Denemarken, de nummer één in de rangschikking. Enkel in Slovenië en Polen is de verhouding tussen het aantal werkenden en (brug)gepensioneerden nog ongunstiger.

Ten tweede is het officiële pensioen in ons land met gemiddeld 40 procent van het laatste brutoloon allesbehalve genereus. Maar toch België moeite met de financiering ervan. Dat heeft volgens Aon alles te maken met de hoge levensverwachting in ons land, gekoppeld aan de vroegere (brug)pensionering. Gemiddeld is een Belg 19,15 jaar met pensioen, tegen 15,3 jaar in Denemarken.

Een land kan zich maar genereuze pensioenen veroorloven als de gemiddelde levensverwachting er na het einde van de beroepsloopbaan niet al te hoog ligt. Treffende voorbeelden zijn Estland en Letland, waar die levensverwachting zo laag ligt, dat genereuze pensioenen er best betaalbaar blijven. Maar, zegt het consultantsbureau Aon, als hun toetreding tot de Europese Unie leidt tot een stijging van de levensverwachting, komen ook zij mogelijk in de problemen.

Een van de oplossingen is natuurlijk een goed uitgebouwd stelsel van bedrijfspensioenen. In Denemarken geniet 95 procent van de gepensioneerden ervan. Ook Groot-Brittannië, Ierland en Nederland scoren hier erg goed.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees