Aanklager stuurt federale politie uit voorzorg naar prins

Laurent al verhoord

Laurent al  verhoord

Foto: © ISOPIX

tervuren - Prins Laurent werd gisteravond onverwacht verhoord door de federale politie. Het openbaar ministerie zorgde voor een coup de théâtre op het proces over fraude bij de marine.

Openbaar aanklager Erwin Steyls kondigde op het einde van de zitting aan dat het misschien toch wel opportuun was dat de politie prins Laurent nog gisteravond zou gaan verhoren. Laurent werd tijdens het zes jaar durende onderzoek nochtans nooit verhoord.

Het parket voegde prompt de daad bij het woord. Laurent werd volgens onze informatie gisteravond nog verhoord. Het openbaar ministerie ging naar eigen zeggen tot de actie over omdat anders de nietigheid dreigt.

Voor het dossier blijft de ondervraging volgens het parket nutteloos, omdat uit niets zou blijken dat Laurent op de hoogte was van de fraude. ,,Maar naast de juridische feiten kunnen we niet anders dan vaststellen dat in deze zaak nu ook een maatschappelijk debat is losgebarsten'', aldus aanklager Erwin Steyls.

De vreemde démarche voor de ondervraging van Laurent komt er volgens het parket ,,uit voorzorg''. Het parket vreest juridische problemen met de ondervraging van Laurent als getuige vandaag op het proces. ,,Omdat de termijnen voor de dagvaarding van een getuige niet zijn gerespecteerd en omdat het nieuwe kb dat vorige vrijdag werd goedgekeurd, volgens ons nietig is. Het preciseert niet hoe Laurent verhoord moet worden. Als Laurent bovendien als getuige zaken zegt die hem toch nog verdacht zouden maken, dan kunnen die als verdachte nooit meer tegen hem worden gebruikt.''

Prins Laurent wordt vanochtend sowieso verwacht in Hasselt om er te getuigen. Helemaal zeker dat het verhoor kan doorgaan, is het nog niet. Voorzitter Christine Coopmans moet daarvoor eerst de vragen krijgen die de advocaten wensen te stellen. Pas als zij die vragen opportuun acht, kan het getuigenis doorgaan.

Naast de chaos rond Laurent werd op het proces gisteren vooral duidelijk dat in de jaren '90 bij de marine een sfeer heerste waarbij alles kon en mocht. Hoofdverdachten Marc Luypaerts, Noël Vaessen, Johan Claeys en An Vanden Abeele schoven de schuld gisteren vooral door naar elkaar, en niet naar Laurent. De vier schreven facturen uit voor rekening van de marine ter waarde van 2,2 miljoen euro. Het grootste deel van dat geld verdeelden ze onder mekaar. Zo liet Vaessen volgens Luypaerts zijn boerderij renoveren op kosten van de marine.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees