Stilaan populairder dan Duitse herder bij rijke Amerikanen

Mechelse herder haalt in VS tot 100.000 euro

Mechelse herder haalt in VS tot 100.000 euro

Foto: rr

Amerikanen betalen waanzinnige prijzen voor goed afgerichte Mechelse herdershonden: tot bijna 100.000 euro. De Mechelaar is er als waakhond nu populairder dan de Duitse herder.

Firma's die zich specialiseren in de training van honden voor bewakingsopdrachten, kunnen de Belgian Malinois, zoals de honden in de Verenigde Staten heten, niet snel genoeg kweken of invoeren. Die firma's vragen al snel 35.000 euro voor een streng afgerichte waakhond met een goede stamboom, meldt Discovery News.

Voor uitzonderlijke kwaliteitshonden wordt een veelvoud daarvan gevraagd: tot 140.000 dollar of omgerekend zowat 100.000 euro. Zelf af te richten puppies zijn een pak goedkoper, maar toch nog veel duurder dan bij ons.

Geheime dienst

Tot voor kort was de Duitse herdershond bij de Amerikanen het meest in trek als waakhond. Firma's als Harrison K-9 in de staat South Carolina zweren nog steeds exclusief bij dat type herdershond. Maar andere bedrijven, zoals het al even exclusieve Command Control K-9 uit het Canadese Ontario, beweren dat de Mechelse herder de Duitse variant heeft ingehaald. De Amerikaanse geheime dienst, de Australische luchtmacht en een Israëlische elite-eenheid zweren alvast bij de Mechelaar.

Een Mechelaar is iets kleiner en lichter dan een Duitse herder. Dat maakt hem beter hanteerbaar voor zijn baasje. Daarnaast is hij even vinnig, intelligent, temperamentvol en werkwillig als de Duitse herder.

Leven in angst

Maar waarom is een goed getrainde waakhond in de VS tegenwoordig duurder dan een dikke auto of zelfs een gemiddeld huis? Omdat bemiddelde Amerikanen in angst leven, getuigen hondenhandelaars. Ze zijn bang voor hun gezin, ze vrezen housejackers en de gespecialiseerde hondenkwekers bestoken hen met angstaanjagende misdaadstatistieken.

Sterren, vedetten, zakenlui en iedereen die het zich kan veroorloven, betalen grof geld voor een afgerichte waakhond met goede papieren. Ze rekenen erop dat inbrekers banger zijn voor een hond dan voor een alarmsysteem. De oren van een afgerichte hond horen verdachte geluiden beter en sneller dan alarminstallatie, die even duur is. Tegelijk ontwikkelen ze zich tot de beste en betrouwbaarste vriend van de kinderen in huis.

De marketing van de hondenhandelaars is daarop gericht: elke te koop aangeboden hond wordt in een vriendelijke, lachende pose met open muil afgebeeld. Waarbij het meteen duidelijk is dat de vervaarlijke tanden ook hard kunnen bijten.

Corrigeer

NIEUWS