Mechelen verbroedert met de rest van de wereld

,,Geen snoepreisjes maar hard labeur''

,,Geen snoepreisjes maar hard labeur''

Bonheiden jumeleerde in december 2002 met Boulieu-les-Annonaye. Een verbroedering die standhoudt. Foto: © FOTO INGE VAN DEN HEUVEL

MECHELEN - De meeste Vlaamse gemeenten hebben zustersteden. Bij sommige gemeenten is de situatie wat uit de hand gelopen. Ze verbroederen maar aan. Bij andere gemeenten staat de verbroederingsdrift op een laag pitje of leiden de verbroederingen een slapend bestaan. Hoeveel kost al dat verbroederingsgeweld? Mechelaars hebben vergeten vrienden in China, Japan en de VS.

De stad Mechelen heeft, vooral onder het bewind van voormalig burgemeester Jos Van Roy, haar uiterste best gedaan om zich een internationaal cachet aan te meten. Uit die periode dateren vriendschapsbanden met zustersteden in China, Japan en de Verenigde Staten. Vandaag zijn de internationale betrekkingen van de Dijlestad voornamelijk gefocust op het Nederlandse Helmond. Veel dichterbij en goedkoper.

Veel Mechelaars weten het wellicht niet, maar hun stad is sinds jaren gejumeleerd met Arvada, een voorstad van Denver in de Amerikaanse staat Colorado, met Schengdu, een miljoenenstad in het westen van China, en met Yuki City, een Japanse provinciestad op zowat zestig kilometer van Tokio. De contacten met de drie verre zustersteden staan op een bijzonder laag pitje. De tijd dat delegaties van het stadsbestuur naar China of Japan reisden om er de banden met Mechelen aan te halen, lijkt voorbij.

Drieduizend euro

Dat heeft met financiële overwegingen te maken. Het huidige jaarbudget voor de relaties met de zustersteden bedraagt 3.000 euro. Daarmee spring je niet ver. Maar ook de opvallend gebrekkige verwantschap tussen Mechelen en sommige zustersteden speelt een rol.

,,Schengdu in China is een metropool met tien miljoen inwoners. Je kunt je afvragen welke band een provinciestadje als Mechelen, met nog geen 80.000 zielen, met zo'n immense stad kan hebben'', zegt schepen Jowan Lamon (Groen!), bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking. ,,Ik herinner mij een poging om een pandabeer uit die streek naar Planckendael te halen. Dat is niet gelukt. De verwantschap met Arvada en Yuki City is duidelijker. Dat zijn allebei steden met een vergelijkbaar inwonersaantal. Yuki City deelt als oude keizerlijke hoofdstad bovendien een indrukwekkend verleden met Mechelen, toch ooit de hoofdstad van de Nederlanden.''

Helmond

Mechelen heeft ook een zusterstad in Frankrijk, met name Dijon. De vorige burgemeester daar vond het pietluttige Malines echter te min om er veel aandacht aan te besteden. En dus droogden ook de relaties met die Bourgondische trekpleister op. Rest nog enkel het Nederlandse Helmond, nabij Eindhoven. Een delegatie van het stadsbestuur trok er vorige week nog naartoe.

,,We kunnen veel van de Nederlanders leren, en omgekeerd'', zegt Jowan Lamon. ,,Hoe pakken zij de drugsproblematiek aan? Hoe zijn de stedelijke diensten er georganiseerd? Die uitwisseling werpt zeker vruchten af. Als twee steden jumeleren, moet dat een win-win-situatie opleveren. Anders heeft het weinig zin. In dat licht zijn we nu op zoek naar een zusterstad in Marokko. De streek van Al Hoceima, onlangs getroffen door een aardbeving, lijkt me heel geschikt omdat veel Mechelse berbers van daar afkomstig zijn.''

Ontwikkelings- samenwerking

Het stadsbestuur spitst zijn internationale betrekkingen vandaag vooral toe op projecten rond ontwikkelingssamenwerking. Zo is er de jongste jaren een sterke band gegroeid met het Boliviaanse Sucre en het Kroatische Beli-Manastir. Precies dit weekend trekt een Mechelse ploeg naar Bolivië om er enkele door Mechelen gesteunde ontwikkelingsprojecten te bezoeken.

,,We zijn enige tijd geleden ook met enkele mensen naar Ierland getrokken in het kader van het Europese project Water in de stad. Ik kan je verzekeren dat dat allesbehalve snoepreisjes zijn, zoals sommigen denken'', zegt Jowan Lamon. ,,Het is hard labeur, vergaderen en rondtrekken van 's morgens tot 's avonds. De echte snoepreisjes gaan niet naar zustersteden, maar naar congressen in allerhande idyllische oorden.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio