Als liefde pijn gaat doen

Bijna de helft van de Vlamingen rijdt wel eens een scheve schaats

Bijna de helft van de Vlamingen rijdt wel eens een scheve schaats

Foto: © An Nelissen

Veel Vlamingen hebben een problematisch liefdesleven. Dertig tot vijftig procent van de gehuwden rijdt al eens een scheve schaats, 35 procent van de werknemers heeft een seksuele relatie (gehad) met een collega, we scheiden meer, vallen vaker ten prooi aan liefdesverdriet en hebben nog nooit zoveel met stalking (door een (ex-)partner) te maken gehad als vandaag. De prijs van de passie kan hoog zijn, zoals ook Casanova ondervond.

Casanova's zijn playboys. De échte Casanova was dat dus ook. Voluit heette hij Giacomo Girolamo Casanova, geboren in 1725 in Venetië. Casanova was een slimmerik. Volgens zijn autobiografie (die hem wereldberoemd/ berucht? maakte) leerde hij lezen in minder dan één maand tijd. Hij was buitengewoon begaafd, en studeerde aan de universiteit van Padua. Hij wilde priester worden, maar een schandaal met een vrouw maakte daar voortijdig een einde aan. Hij werd van het seminarie gestuurd. Casanova werd soldaat, assistent van een advocaat en violist. In 1742 doctoreerde hij aan de universiteit van Padua (in burgerlijk en kerkelijk recht), twee jaar later werd hij secretaris van de kardinaal van Rome. Een nieuw seksschandaal verplichtte hem Rome te verlaten en voerde hem langs Napels, Korfoe en Constantinopel. In 1746 was hij weer thuis, in Venetië, waar hij het prompt aanlegde met een vrouw uit adellijke kringen.

Casanova vertaalde opera's en schreef toneelstukken. Hij publiceerde talrijke boeken, waaronder een over magie en eentje over standjes om seks te bedrijven. Hij werd ervoor gearresteerd en tot vijf jaar opsluiting veroordeeld. Maar Casanova ontsnapte en vluchtte naar Parijs. Daar werd hij spion voor de Franse koning Lodewijk XV. Hij wordt beschouwd als de uitvinder van de loterij als gokspel, en in Londen stal hij een procédé om katoen te verven dat hij tevergeefs probeerde te verkopen in Italië.

Groot genot

Tussen al zijn activiteiten door versierde Giacomo Casanova liefst 122 vrouwen (volgens zijn eigen telling in zijn autobiografie). Van die 122 heeft hij er slechts één als zijn grote liefde beschouwd: de Française Henriëtte. Over haar schrijft hij: ,,Mensen die denken dat een vrouw niet in staat is 24 uur per dag een man gelukkig te maken, kennen Henriëtte niet...'' Het was Henriëtte zelf die de relatie met Casanova verbrak. Het was het ongelukkigste moment uit zijn leven.

Casanova stierf in 1798. Onder zijn laatste vriendinnen waren Cecile von Ruggendorf, een non van 22, en Elise von der Recke, die hem op zijn sterfbed voorzag van soep en wijn.

Twee uittreksels uit de autobiografie van Casanova - u weet meteen welk vlees we in de kuip hebben:

,,Wat de vrouwen betreft: hoe meer het liefje dat ik begeerde zweette, hoe heerlijker ik dat vond...'' ,,Dankzij mijn ongeremde neigingen ben ik gelukkiger dan anderen omdat ik ervan overtuigd ben dat mijn neigingen mij tot een groot genot brengen.''

Er bestaan ook moderne casanova's. De voormalige Amerikaanse predikant Glynn Wolfe (1908-1997) is 29 keer (monogaam) getrouwd. Hoeveel relaties met vrouwen hij ooit heeft gehad, wist hij niet. Ook onbekend: het aantal kinderen waarvan hij de vader is.

Ontrouw altijd miserie

De Italiaan Giovanni Vigliotto (1929-1991) was wellicht de grootste bigamist ter wereld. Hij trouwde liefst 104 keer met verschillende vrouwen in 14 landen. Om dat te kunnen doen mat hij zich meer dan vijftig verschillende identiteiten aan. In 1983 werd hij in de VS veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor bedrog, en 6 jaar voor bigamie. Hoe Vigliotto's 104 vrouwen daar psychologisch vanaf zijn gekomen, is niet bekend.

Een doorsnee schuinsmarcheerder drijft het helemaal niet zo ver als Casanova en Co. Wat niet wil zeggen dat de ontrouw van mannen en vrouwen geen probleem kan zijn. ,,Ontrouw hoort niet volgens onze maatschappelijke en religieuze codes en het veroorzaakt veel miserie'', zegt de Oost-Vlaamse seksuoloog en psychotherapeut Wilfried Van Craen, die over dat onderwerp een boek schreef.

Volgens Van Craen pleegt dertig tot vijftig procent van de gehuwde Vlaamse mannen en vrouwen overspel - officiële cijfers zijn daar natuurlijk niet over. Een eenmalige flirt, een onenightstand , kunnen wij, de rijders van de scheve schaats, nog wel aan. Maar wat als het overspel overgaat in een langdurige relatie en je dus, in feite, twee relaties gaat leiden? Dan wordt het leven ingewikkeld, dan komt verscheurdheid om de hoek kijken en dan zullen de nieuwe partners nooit helemaal in hun relatie kunnen opgaan - want ze moet geheim blijven. Zulke relaties, waarbij de pleger van het overspel niet tevreden is in zijn officiële relatie en niet voluit kan gaan in zijn tweede, kunnen bijzonder frustrerend zijn - ook voor de 'tweede' partner, die zich nooit voor honderd procent aanvaard zal weten.

Casanova, vanavond op Canvas, 22.05 uur

Wilfried Van Craen, De prijs van de passie - Trouw aan ontrouw, Van Halewijck, 260 blz, 17,50 euroCorrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees