300 CIA-vluchten geland in Europa

Meer dan driehonderd vluchten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben een landing gemaakt op Europese luchthavens. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van vluchtdocumenten die ze kon inzien.

Daaruit zou blijken dat CIA-vliegtuigen minstens 96 keer zijn geland in Duitsland en 80 keer in Groot-Brittannië. Ook luchthavens in Frankrijk zouden enkele keren gebruikt zijn. De Tsjechische hoofdstad Praag zou 15 keer bezocht zijn en Warschau (Polen) 1 keer.

Volgens het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er in ons land CIA-vliegtuigen zijn geland. Op basis van de vluchtdocumenten is het niet mogelijk om te weten te komen of in de vliegtuigen gevangenen zaten die misschien naar Oost-Europese gevangenissen werden gebracht.

De Europese Raad heeft een speciale onderzoeker aangesteld die moet uitzoeken of Europese lidstaten mensenrechten hebben geschonden. Als lidstaten erop betrapt worden dat zij onderdak hebben geboden aan geheime CIA-gevangenissen, kunnen ze hun stemrecht in de Europese Unie tijdelijk kwijtraken. In dat geval zou Europa kunnen overwegen om hun stemrecht af te nemen.

Polen heeft al ontkend dat het geheime gevangenissen heeft uitgeleend aan de CIA. De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft om uitleg gevraagd bij zijn Amerikaanse collega's en ook de nieuwe Duitse bondskanselier Merkel zal Condoleezza Rice, de VS-minister van Buitenlandse Zaken, daarover aan de tand voelen als die volgende week op bezoek komt. Tot nog toe hebben de Amerikanen geen antwoord gegeven op de beschuldigingen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees