Eerste Albert Heijn op Antwerpse Linkeroever?

Eerste Albert Heijn op Antwerpse Linkeroever?
ANTWERPEN / BRASSCHAAT / TURNHOUT - Hoe zou het nog zijn met de plannen van de Nederlandse supermarktgigant Ahold om de Albert Heijn-keten naar België te brengen? 'Geen commentaar', klinkt het in Nederland. Maar intussen is in het Staatsblad al wel de oprichtingsakte verschenen van de NV Albert Heijn België, en zou het zo goed als zeker zijn dat de eerste vestiging op de Antwerpse Linkeroever komt.

Ahold heeft in elk geval alweer een 'grote vis' weggekaapt bij een concurrent: nadat het eerst Pierre Vancrutsen had weggeplukt bij Carrefour - hij was er verantwoordelijk voor de rekrutering van kandidaat-franchisenemers - heeft Ahold zich nu verzekerd van de diensten van Raf Van den Heuvel, tot voor kort food-aankoper bij Makro Cash & Carry België. De eerste kent de supermarktuitbaters, de tweede de producten.

Mikken op Nederbelgen

Blijft nog de vraag waar de eerste AH's hun deuren zullen openen. 'De voormalige GB op Antwerpen Linkeroever is zo goed als een certitude', zegt Jorg Snoeck, supermarktwatcher van RetailDetail. 'De voormalige GB staat daar sinds de herstructurering bij Carrefour begin dit jaar leeg.' Volgens Chris Opdebeeck, zaakvoerder van Marketing Map, doen ook de namen van Brasschaat en Turnhout de ronde, 'niet toevallig plaatsen waar veel Nederbelgen wonen.'

Volgens beide supermarktwatchers zou Ahold zelfstandige franchisenemers benaderen om over te stappen. 'Het aandeel van de zelfstandige supermarkten in franchise is fors gestegen, maar het is een publiek geheim dat hun winstmarges onder druk staan', zegt Opdebeeck, 'omdat de grote groepen als Delhaize en Carrefour zwaar focussen op de prijzen. Als Ahold die uitbaters grotere winstmarges kan garanderen, zal het pragmatisme zeker de bovenhand halen.'

'Ik heb nog geen weet van leden die concreet zijn aangezocht door Ahold', zegt Luc Ardies, algemeen directeur van Buurtsuper.be bij Unizo, 'maar hoor wel dat er interesse bestaat bij flink wat zelfstandige supermarkten. Het moet gezegd dat zij het de laatste tijd, ondanks een stijging van het marktaandeel ten koste van de discounters, niet echt onder de markt hebben.' Bij Delhaize zijn de zelfstandige supermarkten inmiddels al goed voor 40 procent van de Belgische groepsomzet, bij Carrefour is dat sinds de recente sanering zelfs 50 procent.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio