Groen licht voor Frans jongerenbanenplan

Het Franse Grondwettelijk Hof zet het licht op groen voor het omstreden jongerenbanenplan. Vanavond spreekt president Chirac de bevolking toe.

Zelden is in Frankrijk zo hard uitgekeken naar een verdict van het Hof. Het wekenlange protest van de studenten en de vakbonden heeft de Franse regering in een crisis geduwd, en een njet van het Grondwettelijk Hof was misschien nog een elegante uitweg geweest.

Het plan van premier Dominique de Villepin voorziet erin dat jongeren onder 26 in de eerste twee jaar van hun arbeidscontract gemakkelijker kunnen worden ontslagen.

Nu het Hof stelt dat de wet geen inherente discriminatie bevat, ligt de bal in het kamp van de president. Chirac kan in theorie het zogenaamde Contrat Première Embauche (CPE) afwijzen en zo zijn regering in een crisis storten. Hij kan ook radicaal achter zijn premier blijven staan. In dat geval riskeert hij de betogers nog verder op te hitsen. Of hij kan verder zoeken naar een oplossing via onderhandelingen, misschien door de wet terug naar het parlement te sturen.

Parlementsleden van Chiracs regeringsmeerderheid verwachten dat hij de wet snel zal goedkeuren, maar dat hij tegelijk de woede van de betogers binnen de perken zal proberen te houden door gesprekken met vakbondsleiders aan te bieden of door een bemiddelaar aan te stellen.

Het Elysée maakte gisteren bekend dat president Chirac vanavond om 20 uur de natie op televisie zal toespreken.

Stations geblokkeerd

Ruim duizend betogers blokkeerden donderdagnamiddag het station Gare de Lyon in Parijs. De betogers protesteerden ook in stations in onder meer Lyon, Lorient, Saint-Etienne en Metz. In Rijsel zetten de ordediensten traangas in om de sporen vrij te maken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees