GPS-systeem gekoppeld aan hartslagmeter analyseert de trainingsarbeid van voetballers

Big Brother traint mee

Abdellah Hajjab toont zijn nieuwste uitvinding. Foto: © gia

Een hartslagmeter gekoppeld aan een gps-zender en aangevuld met de nodige software: dit systeem kan minutieus nagaan welke trainingsarbeid onze voetbalhelden verrichten. De Genkse sportieve directeur Ariël Jacobs woonde gisteren een test bij en reageerde positief: ,,Ik heb er een goed gevoel bij.'' Big Brother gisteren nog op KanaalTwee, morgen op het veld van uw club!

Een jaar geleden stelden we u een systeem voor dat een einde zou maken aan het eeuwige geneuzel over buitenspel: gps-zendertjes in het voetbaltenue en de bal bevestigd en dat gekoppeld aan de juiste software. Omdat een testwedstrijd voor de geïnteresseerde UEFA-instanties niet gefinancierd raakte, ging bedenker Abdellah Hajjab, een 40-jarige Belg van Marokkaanse origine uit Boom, met zijn technologie aankloppen bij onze eersteklassers. Na vage contacten met Club Brugge en AA Gent was Genk de eerste club die gisteren een voorproefje kreeg van de mogelijkheden van het systeem.

Het gaat om een hartslagmeter waaraan een gps-zender ter grootte van een bankkaart is bevestigd. Die staat in verbinding met een computer waar live kan gevolgd worden wat een speler op training doet. ,,Dat gaat van de snelheid van een speler, de meters die hij aflegt op training, in welke zones hij zich begeeft, in hoeverre hij zich inspant'', legt Hajjab uit. ,,Als er op mandekking wordt getraind, kan je met de gps perfect nagaan of iemand effectief bij zijn bewaker blijft.''

,,Ik ben er enthousiast over'', reageerde Ariël Jacobs. ,,Je kon tot nu toe wel zien wat een speler op training doet, maar je zag dat niet in cijfers omgezet. Heb je die wel, dan kan je spelers beter controleren en begeleiden. De mogelijkheden zijn eindeloos.''

Het kan zover gaan dat het zendertje in het shirt wordt verwerkt en de verrichtingen van een speler tijdens wedstrijden geregistreerd en achteraf bekeken worden. ,,Alsof je naar de Playstation kijkt'', aldus Hajjab.

Nog niet op punt

Jacobs benadrukt dat het nog te vroeg is om het systeem al meteen toe te passen bij Genk. ,,Het was een verkennende test. Bovendien spreken we nog over een hinderlijke hartslagmeter, het moet nog wat geperfectioneerd en gebruiksvriendelijker worden.''

Met name de gps-zender zal kleiner en nauwkeuriger worden. Als is dat laatste niet zo belangrijk. ,,Tot op een halve meter nauwkeurig is al voldoende'', aldus Jacobs. Iets wat overigens nu al een koud kunstje is. Mogelijk kan er volgend seizoen al mee gewerkt worden.

Wat het prijskaartje betreft, is het nog koffiedik kijken. Als ook andere eersteklassers toehappen, wordt de productie een stuk goedkoper. Gepatenteerde luieriken die de kantjes er liever af lopen, zijn bij deze gewaarschuwd!

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.