Europees president Herman Van Rompuy stelt achtste boek voor

'Ik verkies lezers boven kiezers'

'Ik verkies lezers boven kiezers'

Foto: photo news

'Waarom dit boek?' vroeg Herman Van Rompuy zich bij de voorstelling af. 'Omdat ik meer dan ooit een vrij man ben. Ik heb geen kiezers meer. En ik heb liever lezers dan kiezers.' De president van Europa vrijmoedig over Europa, geloof, politiek, mannen en vrouwen.

'In de wereld van Herman Van Rompuy' is opgevat als een schriftelijke dialoog tussen VRT-journaliste Kathleen Cools en Van Rompuy, bijna als een brievenroman. Voor Cools was het geen makkelijke opdracht. 'Ik heb mijn eigen ziel moeten blootleggen. Ik wilde losbreken uit de cocon van de journalist die alleen maar vragen stelt. Ik hoop dat het een boekje vol mededogen geworden is', zegt ze.

De thema's beperken zich niet tot de politiek. Spiritualiteit, religie en meer filosofische bemerkingen zijn vaste ingrediënten in de geschriften van de Europese president en dat is ook nu niet anders.

Er zijn persoonlijke passages, zoals over de dood van beide ouders op minder dan een week tijd in 2004, vijf jaar voor hij zijn 'wonderjaar' als premier en president beleefde. 'Ik ben niet zeker dat ik dat gerealiseerd zou hebben als ze nog leefden.' Maar natuurlijk zit er ook veel politiek in. 'Ik ben mij er terdege van bewust dat alles wat een beetje naar politiek ruikt, eruit getrokken zal worden. Al hoop ik dat lezers zullen merken dat er meer dan dat instaat.'

Maar wie wil kan dus hier en daar iets lezen dat op de huidige politieke situatie slaat. 'Een onderhandeling kan pas lukken als de politieke wil er is, niet als ideologen, verkrampten, bevooroordeelden en tactici het voor het zeggen hebben.' Ook de crisis in de Kerk komt aan bod. Van Rompuy blijft gelovig en kerkelijk, maar spaart het instituut ook niet. Hij klaagt het machtsmisbruik aan, 'maar de Kerk in de steek laten kan ik niet'. ()

Corrigeer

MEER NIEUWS