Mehdi Sohrabi (30) rijdt volgend jaar voor Belgisch team

Iraniër houdt Lotto in WorldTour

Mehdi Sohrabi, een Iraniër van 30, rijdt volgend jaar voor het Belgische Lotto-Ridley. De winnaar van de Asia Tour bezorgt de Belgische ploeg broodnodige punten voor het World-Tourstatuut. 'Ik ben opgelucht', zegt manager Marc Sergeant.

'Dat hebben we goed geheim kunnen houden, hé', grinnikt Sergeant. 'Overal werd hij gemeld: bij Geox, bij Ag2R en bij nog andere ploegen. Maar uiteindelijk zit hij wel mooi bij ons.' Hij, dat is Mehdi Sohrabi, een Iraniër die al drie jaar rijdt voor het Tabriz Petrochemical Cycling Team. En volgend jaar dus bij Lotto.

De reden is simpel: Sohrabi heeft punten. Véél punten, als eindwinnaar van de Asia Tour in 2010 en 2011. En punten zijn in het huidige professionele wielrennen van goudwaarde. Op basis daarvan maakt de UCI een ranking van de beste teams ter wereld die dient als basis voor de WorldTour, de eerste klasse van het wielrennen. De eerste vijftien in die lijst zijn zeker van een World-Tourlicentie.

Dankzij Ridley

Door het vertrek van Philippe Gilbert was Lotto-Ridley bijlange niet zeker van een plaats bij die eerste vijftien. Greipel, Van den Broeck, Vanendert en Roelandts zorgden voor een basis, maar boden niet voldoende speelruimte tegen concurrenten als AG2R, Euskaltel en Française des Jeux. Zeker niet omdat AG2R duidelijk ook andere markten aanboorde: het Franse team kocht een Iraniër, een Rus en een Sloveen die in Aziatische wedstrijden een pak punten verzameld hadden.

'Maar de grootste slokop, dat was Sohrabi', weet Sergeant. 'Hij leek eerst op weg naar Geox, maar toen die sponsor afhaakte, waagden we onze kans. We konden bovendien snel contact leggen, want Sohrabi rijdt al drie jaar op Ridley-fietsen (volgend jaar cosponsor van Lotto, nvdr.). We deden hem een voorstel en hij zag het direct zitten.'

Lees het volledige verhaal in Het Nieuwsblad van woensdag 26 oktober.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.