Food

Grootmoeders recept van medewerker leidt tot nieuwe marktstrategie

Soep uit blik plots saus uit blik

Soep uit blik plots saus uit blik

Foto: Herman Ricour

Soep uit blik als saus gebruiken. Het kan blijkbaar want het merk Knorr promoot het nu volop met tv-spots. 'Een idee van één van onze medewerkers, wiens ma en oma onze champignonsoep al jaren voor ovenschotels gebruiken.' Volgens marketingspecialist Gino Van Ossel is het een geniale zet.

Het lijkt nochtans vreemd. Een soepmerk dat plots kosten noch moeite spaart om de wereld ervan te overtuigen dat hun kreeftensoep ook lekker is als saus bij zalm en spinazie en dat de champignonsoep dan weer perfect past bij een schotel met kip, patatjes en groenten. Alsof een bakker een affiche aan zijn deur hangt dat je met zijn brood ook je muren kan isoleren.

'We weten dat het bizar is, maar er bestaat wel degelijk een publiek voor', vertelt Beatrijs Quanjer, brand manager van Knorr. 'Al weten we dat ook nog maar enkele maanden. Van toen onze marketingmanager op een vergadering plots vertelde dat zijn moeder zo'n lekkere ovenschotel maakt met onze champignonsoep. We wisten niet wat we hoorden, maar vonden het wel een schitterend idee om er iets mee te doen.'

Grootmoeders wijze

De bewuste marketingmanager is Maarten Vanthemsche (29). 'Ik ben groot geworden met kip, aardappelen, groenten en champignonsoep uit de oven', zegt die. 'Het is een recept dat mijn moeder zelfs leerde van haar moeder. Kip op grootmoeders wijze noemen we het. En blijkbaar was oma niet de enige die zoiets fabriceerde. Intussen deden we een consumentenonderzoek en blijkt dat er nog Vlamingen hun eigen soep/sausreceptjes hebben. En waarom niet hé. Doe je er geen water bij - wat normaal moet om er soep van te maken - dan is de textuur perfect voor een sausje.'

Volgens Marketingspecialist Gino Van Ossel kan de zet van Knorr hen veel geld opleveren. 'Eigenlijk is dit de droom van elk bedrijf', zegt hij. 'Iedereen met een succesvol product gaat vroeg op laat op zoek naar andere toepassing ervan. Boursin deed dat bijvoorbeeld ook. Van hun kaas hebben ze bolletjes gemaakt voor bij het aperitief. Zo verdienen ze twee keer geld met één product. En Knorr doet het nog beter. Zij moeten niet eens hun verpakking veranderen. Schitterend. Of hun blikken promoten als saus geen afbreuk doet aan het imago van hun soep? Helemaal niet. Zolang mensen het lekker vinden, zullen ze het kopen. En ze kunnen er alleen maar extra klanten mee winnen. Wie nooit hun soep kocht, zal nu misschien wel de saus een kans geven.

Corrigeer